Сонячний відпочинок восени: куди податися у вересні та жовтні
У Хорватії в цей час збирають трюфелі, у Грузії тривають фестивалі, а в Греції відчуйте себе «володарем аквамаринових пляжів»
02.09.2021 12:37

Куди податися на відпочинок восени, якщо літа було замало? Єгипет з Туреччиною не радимо – всі й так туди добре дорогу знають, а розповімо, де ще у ці пори буде тепло, курортно й цікаво. Ще й дешевше, аніж у літні місяці, бо туристів значно менше, а на зменшений попит ринок завжди відповідає знижками.

На пляжах найближчих до нас гостинних країн точно стане вільніше, як тільки поїдуть додому школярі та студенти. «В Європі з цим дуже суворо. Якщо в Німеччині почалося навчання, то за кожен пропущений день батьки мусять звітувати, тож цим ніхто не зловживає, – пояснює досвідчена мандрівниця Дарка Горова. – Тому в туристичних спільнотах вереснево-жовтневі поїздки обговорюються, як лайфхак, і люди свідомо чекають осені, щоб зекономити і відпочити без натовпів». «У містах розпочинається справжній туристичний рай: ярмарки, фестивалі, різноманітні екскурсії, а помірна температура повітря сприяє особливій атмосфері під час прогулянки історичними місцями», – додає аргументів «за» осінні мандри Катерина Артюх, керівник відділу розвитку напрямків Join UP!.

Фото: Renns Art on Unsplash

Пандемія ще може підкорегувати наші плани, але поки що туроператори тримають осінні чартери у багатьох напрямках, де точно сподобається плавати, відвідувати визначні місця й куштувати делікатеси.

ЗОЛОТА БАЛКАНСЬКА ТРІЙКА – АЛБАНІЯ, ЧОРНОГОРІЯ І ХОРВАТІЯ

Затишна тепла Адріатика – чудовий вибір для початку осені. Адріатичне море взагалі прогрівається сонцем швидше, ніж сусіднє Іонічне, через відносне мілководдя. Вода в цей час уздовж усього узбережжя трьох країн дуже комфортна для купання – від 23,5 градуса у Пулі до 25-ти з хвостиком у Саранді. Так, кращим часом для відвідування Албанії вважаються травень, червень і вересень. В албанській Вльорі, перлині двох морів, можна перевірити різницю температур Адріатичних та Іонічних вод: саме там, у дуже мальовничій місцині, вони зустрічаються.

Але Балкани – не тільки купання, вважає Дарка Горова, мандрівниця і редактор порталу про подорожі Lowcost.uа. Тут ще й чудові гірські масиви є. «Неймовірно красиві Національний парк Дурмітор у Чорногорії, масив і нацпарк Проклетьє в Албанії. Навіть якщо не любите ходити горами, проїхати на машині – величезне задоволення», – запевняє вона. А якщо можете виділити час на трекінг, точно не пошкодуєте. «Ці місця чудові для тих, хто любить дику Європу, нерозмарковані стежки, походи без благ цивілізації, – розповідає Дарка. – Саме цим тутешні гори приваблюють європейських туристів, які вважають, що, наприклад, у Доломітах вже стало надто багатолюдно».

Дурмітор у Чорногорії / Фото: Tijana Drndarski on Unsplash

У Хорватії Дарка радить пересуватися островами – поромами і яхтами. Не дарма ж ними так захоплюються відпочивальники, особливо півостровом Істрією. Гріх не скористатися унікальними гастрономічними пропозиціями Істрії, де вирощують устриць, трюфелі й виготовляють оливкову олію. «Зараз саме сезон: можна просто ходити від ферми до ферми і куштувати олію у виробників, – розповідає мандрівниця. – Або походити з собаками у пошуках трюфелів по лісу, відвідати майстер-класи з кулінарії, навчитися підбирати вино до вишуканих страв». Тут саме збирають виноград, а отже, саме час купити квиток, разом з яким видають пустий келих і карту. «Група просто йде вказаним маршрутом і потрапляє на виноробні господарства, дегустує цьогорічні молоді вина, найстійкіші долають шлях десь під вечір, – говорить Дарка. – А головне, це дуже весело – не лише дегустації у програмі. На шляху туристів чекають різні розваги, смачна їжа і повне занурення у місцеву культуру споживання вина».

ГРЕЦЬКІ ОСТРОВИ – КРАСА І БІРЮЗА

Грецькі острови – завжди чудово, а ще краще, коли є прямі рейси на них. Корфу, Крит, Родос поки що цілком доступні й комфортні для пляжного відпочинку. От хоч би й Корфу – кажуть, найзеленіший грецький острів, улюбленець греків насамперед. А трохи південніше – його райський сусід Лефкада. «Це казково бірюзова морська вода – навіть не віриться, що колір природний, а не підфарбована якимось дивом, – хвалить місцеві пляжі Дарка. – А з материка легко дістатися на авто – до слова, у вересні його оренда обійдеться вже значно дешевше». Лефкада з'єднується з «великою землею» двома мостами, ще й треба підводний тунель подолати. Шлях того вартий. Коли міст розсувається і на острів масово заходять судна, видовище незабутнє. А щоб долучитися до «регати», можна дістати човен в оренду – популярна на острові опція.

Лефкада / Фото: Nikos Zacharoulis on Unsplash
А Родос – великий самодостатній острів, на ньому не нудно навіть без переправ, запевняє Дарка. Однойменне місто має старовинний центр, де не їздить транспорт, і чудову фортецю. Вже не так спекотно подорожувати, і можна спланувати маршрут до Монолітоса – середньовічного лицарського замку на скелі. По дорозі будете дегустувати вино, мед та оливкову олію у місцевих селах, робити шалені фото з численних оглядових майданчиків у горах. А десь на середині шляху з Родоса до форту збереглася колишня вілла Беніто Муссоліні. Не бозна-яка пам’ятка архітектури, але місце привабливе, туристичне.
Родос / Фото: Jonas Spott on Unsplash

МАДЕЙРА – ДАЛЕКА І ПРИВІТНА

Цей острів вважається всесезонним курортом, а ще – й літньою резиденцією відпочинку португальців. Отже, восени вона майже звільниться і стане ще більше простору для спокійного релаксу. Водичка в океані на початку осені буде на рівні +22 °C. Комусь здасться прохолодною, але тільки не серфінгістам, для яких чудові умови вправлятися в своєму спорті зберігаються до грудня. Та й курортне житло на Мадейрі будується з розрахунком на купання – якщо не в океані, то в басейнах точно поплаваєте. Зрештою, і влітку багато кому ліньки схилами спускатися на пляж, тож варіанти для таких передбачені, сухими не лишитеся. «Поки є нагода – прямі рейси з України – треба летіти, бо без політної програми буде складніше дістатися», – говорить наша експертка. А якщо раптом випаде дощовий деньок і купатися, гуляти вздовж чудових гірських левад буде незатишно, можна навідатися у Фуншал. Чудове місто з власними родзинками. Якщо про музей на честь Кріштіану Роналду вже чули, то навряд чи прогулювалися колись занедбаною вулицею Санта Марія, що нині стала артмузеєм. «До 2011 року вона вважалася страшними міськими нетрями, змінила імідж і перетворилася на галерею сучасного мистецтва просто неба», – розповідає на своїй сторінці у Фейсбук досвідчений гід туркомпанії «Феєрія» Валентина Захаренко. За її словами, один місцевий художник домігся на це дозволів від муніципалітету, випросив у мешканців вулиці Санта Марія пустити фасади і двері їхніх будинків “під пензель” художників, підтягнув митців. І ось маєте у Фуншалі дивовижну богемно-туристичну вулицю з безліччю ресторанчиків, де обов’язково треба скуштувати рибу-шаблю. А щоб зануритися в небогемну Мадейру, треба сходити на ринок Mercado dos Lavradores. І краще то робити у п’ятницю чи суботу, радить Захаренко, коли місцеві фермери навідуються зі своїм свіженьким товаром. А широкий асортимент риби і морепродуктів радує око щоранку.

Мадейра / Фото: Tim Roosjen on Unsplash

Початок осені – та пора, коли не тільки прохолоджуюче п’ється, а й гаряче. Запам’ятайте – що просити у місцевих кав’ярнях: куртаду і куртадінью. Перше – це унікальний місцевий напій, кава еспресо з мадерою і лимонним соком, шматочком лимона. А друге – теж недитяча забавка: еспресо з додаванням бренді чи рому з цукрової тростини. До слова, тут росте ще й цукровий очерет, з якого роблять тростинний мед, а з того меду – медові торти та печиво. А ще тут саме настає сезон збору яблук, а отже – великі й маленькі ярмарки та яблучно-сидрові свята гарантовані.

КРАЙ АФРИКИ – ТЕПЛИЙ ТУНІС

Пляжно-чартерний сезон тут триває ще й у жовтні. З точки зору погоди початок осені – прекрасна пора відвідати північну Африку. Серпневий сезон медуз (особливо помітний у Монастирі й Суссі) позаду, температура повітря вдень – до 30-ти, а ось море ще не охололо (+27 градусів). Пустеля недалечко, а отже, із заходом сонця може різко холоднішати. Але вересень-жовтень – ще той час, коли різниця температур не надто помітна і спати в готелі не зимно, а цілком комфортно. Найтепліше у цю пору буде на острові Джерба. Море тут чистісіньке, а Сахара – зовсім близько, чим гріх не скористатися. Сонце вже не так палить, і караванна екскурсія в пустелю – те, що треба. Римський колізей, підземні помешкання троглодитів, майстерні килимів – усе включено в маршрут. Через місто Дуз – ворота до Сахари – потрапляємо в край піщаних дюн і верблюдів. Мандрівників чекають священна для туарегів скеля Тембаін, руїни римського форту Тисавар, славетні ксари – укріплені глинобитні берберійські поселення Татауїна. До слова, «Зоряні війни» саме тут і знімали свого часу – пам’ятаєте планету Татуїн? От поки спека відступила, «злітайте» на неї.

Джерба / Фото: Khalil Yamoun on Unsplash

До слова, у вересні-жовтні тут ще й смачно. Персики, дині, кавуни все ще є в достатку, а на додачу саме доспівають чудові гранати і славнозвісні туніські фініки. А ще – екзотична «колюча груша» хенді: плоди інжирного кактусу.

ГРУЗІЯ ГРИБНА ТА ФЕСТИВАЛЬНА

На південному узбережжі Грузії вересень – це коли вода все ще +24°С. Чому ж не купатися? Тим більше, що пляжні атракціони, яких у районі Батумі й нижче вистачає, дешевшатимуть (попит же впав), простору для відпочинку стане більше, а черг – менше.

Батумі / Фото: Sadra Hakim on Unsplash

Є ще кілька причин відвідати Грузію саме в оксамитовий сезон. Це Чорномор’я, а отже, осінь помалу вступає в свої права, прикрашає новими фарбами природу. Досвідчені туристи кажуть, гуляти навколишніми лісами у цю пору – неймовірна насолода і рай для любителів збирати грибочки. А ще тут якраз дозрів виноград і винороби раді запропонувати такі екскурсії, щоб гості брали участь у заготівлі й сировини, і вина. Дуже винний місяць – вересень, і досить вигідний, щоб запастися хорошим продуктом: оскільки нове винце не за горами, старі запаси часто щедро розпродають. Крім того, Кахетія – це затишне ошатне містечко Сігнагі, де на кожному кроці – інстаграмна локація. Та й ще не повертався жоден зі славнозвісної Алазанської долини незадоволеним її чудовою панорамою. А якщо виділити трохи часу на Телаві, то матимете купу вражень від стародавнього печерного монастиря Давид Гареджа.

Зі свого боку, закарпатський мандрівник і блогер Віктор Стинич, що наразі подорожує в Грузії, однозначно радить податися якомога вище. «Якщо робити якийсь рейтинг грузинських локацій-об'єктів, то на першому місці без дискусій будуть гори», – пише він на своїй сторінці у Фейсбук і радить передусім Мартвільський каньйон. Приємно прогулятися стежками, пройтися човном усередині каньйону й обов’язково слід дістатися лагуни для купання, що розташована кілометрів за два від входу. «Після денної поїздки в мікроавтобусі – це найкраща атракція, яка може бути в Грузії», – вважає бувалий мандрівник.

Фото: Hikersbay Hikersbay on Unsplash

Подієвий туризм – все популярніша у світі річ. І тут Грузія не відстає: у вересні зазвичай проходить Тбіліський фотофестиваль (цьогоріч – 10-16 вересня) і Батумський музичний фест (на жаль, нещодавно повідомили – відбудеться аж у вересні 2022-го). 6-8-го в курортному Батумі запланований фестиваль вина та грузинських смаколиків, а 18-24-го вересня відбудеться Міжнародний фест артхаусного кіно. Обіцяли світові новинки високого кінематографу!

ЯК ЗЛОВИТИ НЕДОРОГИЙ ТУР НА ОСІНЬ

Цього року в оксамитовий сезон можна сміливо відправлятися на пляжні курорти Хорватії (до середини вересня), Іспанії, Єгипту, Чорногорії, Мадейри, Грузії, Кіпру, Тунісу, грецького півострова Халкідіки (до кінця вересня) та анталійського узбережжя Туреччини й Албанії до кінця жовтня, перелічує всі варіанти Катерина Артюх. Також до середини жовтня продовжено програму польотів з Києва до найпопулярніших курортів Греції – Корфу та Родоса. А ось на Криті можна відпочивати протягом усього року. При цьому вартість турів може бути цілком гнучкою, говорить Катерина Артюх.

Албанія / Фото: Polina Rytova on Unsplash
«Основним критерієм, що впливає на цінову політику подорожей, залишається попит, який залежить від комфортних кліматичних умов для відпочинку, – говорить вона. – Як тільки стає прохолодніше, готелі переглядають цінову політику й відвідати країну стає набагато дешевше. Особливо це стосується готелів, які працюють не сезонно, а цілий рік».
Фото: elCarito on Unsplash

Виходить, щоб отримати переваги недорогого відпочинку, наприкінці чи до початку сезону слід обрати одну з двох стратегій. Спочатку обрати країну, дізнатись про кліматичні умови там і планувати відповідно до цієї інформації, або просто запитати у турагента, в якому напрямку зараз можна знайти недорогі пропозиції, каже вона. «А інколи попит коливається ситуативно й окремі власники готелів можуть знижувати ціни, навіть коли сезон ще триває. Це миттєво відображається в системі турагентів і дозволяє їм пропонувати вигіднішу ціну», – зауважує вона. Найдешевші тури на вересень – на початок вересня у системах ресурсів для онлайн-бронювань – близько 300 євро за двох (тиждень у Туреччині, 3-4 зірки, на сніданках), але ситуація дуже мінлива. Тобто хочемо зекономити – пакуємо валізи й відслідковуємо прогнози погоди та турагентів, а паралельно – складаємо план розваг на випадок дощику чи похолодання.

Тетяна Негода, Київ

Перше фото: Kat von Wood on Unsplash

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-