У Хотинській фортеці відреставрують під'їзний міст за 2 мільйони гривень

У Хотинській фортеці відреставрують під'їзний міст за 2 мільйони гривень

Укрінформ
Дерев'яний під'їзний міст до Хотинської фортеці, який не ремонтували понад 20 років поспіль, відреставрують цьогоріч за два мільйони гривень.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директорка Державного історико-культурного заповідника "Хотинська фортеця" Єлизавета Буйновська.

"Наразі у нас вже відбулася процедура закупівлі робіт, підписали договір. І чекаємо дозволів із Міністерства культури та від Державної архітектурно-будівельної інспекції. Щойно ці дозволи отримаємо, підрядник одразу приступить до реставрації. Вартість ремонту становить трохи більше двох мільйонів гривень", – сказала Буйновська.

За її словами, востаннє цей міст ремонтували ще до 2000 року. За ці роки деякі дерев'яні конструкції під впливом погодних умов почали гнити і псуватися. Якщо люди ще можуть ходити, то якийсь автомобіль у разі потреби реставраційних робіт всередині не зможе заїхати.

Читайте також: У межах «Великої реставрації» відремонтують Хотинську фортецю та Чернівецький університет

"До нас приїжджали на обстеження інженери і конструктори із Києва і зрозуміли, що ті конструкції мосту, які є в аварійному стані, потрібно буде замінити. Проєктно-кошторисну документацію розробив Інститут "УкрНДІпроектреставрація". За цим проєктом зовнішній вигляд мосту змінювати не будуть, лише замінять старі дерев'яні конструкції мосту, щоб він став міцнішим", – додала керівниця заповідника "Хотинська фортеця".

Вона сподівається, що упродовж місяця вдасться отримати необхідні дозволи та розпочати ремонтні роботи. За умови вчасного фінансування реставрацію мосту хочуть завершити за кілька місяців.

Керівництво заповідника запевняє, що під час проведення ремонту Хотинська фортеця не буде закриватися для відвідувачів. Вхід на територію фортеці організують внизу під мостом.

Там збудують спеціальну галерею і відвідувачі будуть заходити на територію фортеці через нижній ярус вхідної башти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-