У 4 замках Закарпаття проведуть протиаварійні та консерваційні роботи

У 4 замках Закарпаття проведуть протиаварійні та консерваційні роботи

Укрінформ
У межах реалізації проєкту «Збереження замків Закарпаття», який підготувало Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття», у чотирьох замках області проведуть протиаварійні та консерваційні роботи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Закарпатська обласна рада у Фейсбуці.

Роботи передбачають очищення простору навколо залишків замків, антисептичне оброблення та укріплення спеціальними дерев’яними конструкціями залишків стін, пересівання сотень кубометрів ґрунту у кожній споруді, з’єднання окремих елементів залишків та накривання укріплених конструкцій тимчасовими дашками.

Такий комплекс робіт, на думку фахівців, дасть можливість зберегти чотири замки на 3-5 років принаймні у тому вигляді і стані, у якому вони перебувають зараз, і плавно перейти до реалізації проєктів з їхньої реставрації та/або музеєфікації.

Читайте також: Син литовського князя Гедиміна міг заснувати давній замок на Тернопільщині – історик

Повідомляється, що на цьому етапі розробили чотири проєктно-кошторисні документації на підготовку та проведення протиаварійних і невідкладних консерваційних робіт Королівського, Виноградівського, Квасівського та Середнянського замків.

Фото: Закарпатська обласна рада
Фото: Закарпатська обласна рада

За словами проєктантів, найменш об’ємні – заплановані роботи у Квасівському замку, а найбільш масштабні — у Королівському. Також існує проблема під’їзних доріг до всіх об’єктів, крім Середнянського замку. А ще — питання з прилеглими охоронними територіями до цих пам’яток. Наприклад, у Виноградові майже впритул до замку наблизився приватний житловий сектор.

Голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров додав, що відновленням закарпатських замків зацікавилися й наші угорські сусіди. У зв’язку з цим, в майбутньому можна розглянути питання про залучення їх як партнерів до відновлення цієї частки історичної спадщини Закарпаття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-