В Олешки, на зустріч із Піроцьким

В Олешки, на зустріч із Піроцьким

Точка на карті
Укрінформ
У місті Олешки на Херсонщині трамвая немає і ніколи не було. Проте саме тут можна дізнатися дещо з його історії

Якщо ви відпочивали на херсонському узбережжі Чорного моря чи ходили по Олешківській пустелі, то напевне проїжджали повз Олешки. Це містечко, де проживає близько 25 тисяч жителів, розташоване неподалік від Херсона. Але, напевне, ви й не здогадувалися, що сюди варто завітати, аби перегорнути ще одну цікаву сторінку в історії не лише України, а й світу.

УКРАЇНСЬКИЙ ГЕНІЙ ТА ТРАМВАЙНИЙ БУМ

Саме тут, в Олешках, похований Федір Піроцький - розробник першого проекту трамвая, який рухала електрична енергія, а не коні. Винахідник, причетний до «трамвайного буму» у світі в останнє десятиліття 19 століття, народився у 1845 р. на Полтавщині. А от помер у 1898 р.в Олешках.

Свої останні дні Піроцький провів у бідності. На відміну, наприклад, від братів Сіменс – ті зуміли, як пишуть дослідники, з вигодою для компанії, що відома зараз на весь світ, використати ідеї талановитого інженера, які він популяризував у наукових журналах. До речі, Карл фон Сіменс (брат Ернста фон Сіменса, засновника компаніі Siemens & Halske) часто спілкувався з Піроцьким, зацікавившись його дослідами.

А от в царській Росії винаходам Піроцького ставили перепони магнати - власники товариств кінно-залізних доріг, які не були зацікавлені у появі трамваю на електричній тязі.

Уперше у Російській імперії електричний трамвай і трамвайне господарство з’явилися у Києві 1892 року. Сталося це завдяки, в тому числі, і Піроцькому, який, як це часто буває з геніями, витрачав усі свої заробітки на експерименти. Такий собі класичний приклад таланту, який живе винаходами, а не з них.

До речі, електричний трамвай - не єдине дітище Піроцького. Як відзначають дослідники, він прокладав перший підземний електричний кабель в Санкт-Петербурзі для передачі електроенергії від гарматного ливарного заводу в Артилерійській школі, був автором проекту централізованої підземної міської електромережі, а також запропонував нову конструкцію доменних і пекарних печей.

ПІРОЦЬКИЙ ЗАМІСТЬ ЦЮРУПИ

Федір Піроцький похований на місцевому кладовищі в Олешках, неподалік від першого градоначальника міста та його дружини Панкеєвих. Могилу Піроцького привели до ладу – тут новий надгробок, все прибрано. Планують, що незабаром реставрують і пам’ятник на могилі першого мера.

«Такими об’єктами цікавляться туристи , - каже Володимир Мальчіков, директор комунального підприємства «Гілея». – Є необхідність навести лад у цій частині території кладовища. Тут дуже багато людей поховані, з якими пов’язана історія не лише міста, але й тодішнього повіту. Чомусь в Олешках полюбляли «осідати» високі чини у відставці».

А ще в Олешках є нині закинутий сквер, де до 2016 року стояв пам’ятник Олександрові Цюрупі - ініціатору і організатору радянської продовольчої диктатури. Тут він народився, і з 1928 р. місто звалося на його честь. Лише у 2016 р. Олешкам повернули стару назву. Тоді ж демонтували пам’ятник більшовику. Зараз тут планують облаштувати сквер Піроцького: встановити пам’ятник винахіднику, використавши постамент, який лишився від «декомунізованого» Цюрупи.

Хоч рішення про це ще тільки мають прийняти на сесії міські депутати, але всі, з ким довелося спілкуватися з цього приводу в Олешках, настроєні оптимістично.

«Ми хочемо таким чином і пам'ять про Піроцького зберегти, і запропонувати цікавий піший маршрут туристам. Люди з інших регіонів України дивуються, коли дізнаються, що саме у нас похований такий відомий у світі винахідник», - каже заступник міського голови Олешок Ольга Петриченко.

Над пам’ятником вже працюють, хоча грошей (а треба на це 250 тис.грн) з бюджету ще не виділили. Скульптор – відомий херсонець Володимир Потребенко.

Як розповідає місцевий бізнесмен, колишній головний архітектор району Віктор Калінін, який опікується збереженням пам’яті про Піроцького, сквер розташований у гарному місці, біля колишнього річкового причалу (нині тут яхт-клуб). Неподалік постійно проводять міські свята. «На день міста восени плануємо відкрити пам’ятник», - каже він.

До речі, бюст Цюрупи не знищили - його, разом ще з двома демонтованими пам’ятниками цьому ж діячу, зберігають на території місцевого краєзнавчого музею.

ОСТАННІЙ ПРИТУЛОК ВИНАХІДНИКА

Але як взагалі доля занесла винахідника у це маленьке містечко?

Федір Аполлонович все своє життя провів у відрядженнях та дослідженнях. Учився у кадетському корпусі та у військовій академії в Петербурзі. У 21 рік, перебуваючи на артилерійській службі у Київській фортеці, здружився з Павлом Яблочковим, майбутнім винахідником дугової лампи, від якого перейняв захоплення електротехнікою. По закінченні військової артилерійської академії працював у Головному артилерійському управлінні у Санкт-Петербурзі, служив в Івангородській фортеці на території сучасної Польщі.

Як розповів молодший науковий спеціаліст Олешківсього районного краєзнавчого музею Євген Фельдман, у 1888 році Піроцького відправили у відставку у званні полковника, не давши дослужити 5 місяців до 25-річного військового стажу, який гарантував би йому гарну пенсію. Пригнічений винахідник поїхав у Олешківський повіт, де мав намір оселитися у маєтку, який лишив йому у спадок дядько. Але виявилось, що в деяких документах прізвище Піроцького написали з помилкою, і маєток у результаті у нього відсудили.

Самотній Піроцький, у якого не було ні дружини, ні дітей, оселився в Олешках, у готелі «Афіни». Та навіть в таких умовах, розповідає Фельдман, живучи на свою невелику пенсію, ледве зводячи кінці з кінцями, Федір Аполлонович не переставав бути дослідником, виписував наукові журнали.

Коли він помер, виявилося, що не було у Піроцького грошей навіть на власні похорони. Тому поховали його в борг знайомі, а особисті речі пізніше продали з аукціону, щоб компенсувати витрати.

Тому, пояснив Фельдман, в Олешках не лишилось речей чи документів, пов’язаних з Піроцьким, - все більше-менш цінне після його смерті пішло з молотка.

Та попри це в Олешках розраховують зацікавити туристів новим екскурсійним маршрутом, присвяченим українському винахіднику.

«У курортний період трафік туристів тут сягає близько 1,5 мільйона чоловік - дорослих і дітей. Багато з них точно зацікавляться і захочуть заїхати в Олешки, щоб побачити меморіал такій людині, як Федір Піроцький», - вважає Володимир Мальчіков.

Ірина Староселець, Олешки-Херсон

Фото автора та Володимира Мальчікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-