На Житомирщині зацвів червонокнижний собачий зуб

На Житомирщині зацвів червонокнижний собачий зуб

Фото
Укрінформ
У заказнику "Довгий брід", що у Бердичівському районі Житомирщини, зацвіла червонокнижна рослина – еритроній собачий зуб, що лише зрідка трапляється в дикій природі.

Про це повідомляє Житомирське облуправління лісового та мисливського господарства.

"На Житомирщині можна побачити рідкісну рослину, котра на території України зрідка трапляється лише в Карпатах і на Прикарпатті. Саме в цей час в загально-зоологічному заказнику "Довгий брід", що в Романівському лісництві Бердичівського лісгоспу, розцвітає еритроній собачий зуб. Цей рідкісний вид квітки занесений до Червоної книги України", – інформують в управлінні.

Читайте також: Шафрани, жертви селфі

Собачий зуб – рідкісна багаторічна трав'яниста цибулинна рослина з родини лілійних, зростає в широколистяних лісах. Рослина заввишки 10-20 см з двома листками, вкритими пурпуровими плямами. Зацвітає ранньою весною. Квіти мають рожеве, фіолетове, бузкове, або навіть біле забарвлення.

Еритроній охороняється в Карпатському біосферному заповіднику та в заказнику "Довгий брід". Там забороняється викопування, збирання, продаж рослин, проведення суцільних рубок лісу, а також порушення гідрологічних умов зростання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-