На Чернігівщині вишили рекордну 100-метрову крайку

На Чернігівщині вишили рекордну 100-метрову крайку

Відео
Укрінформ
У селі Ладан на Чернігівщині, де святкувалося 95-річчя Прилуцького району, встановлено три національні рекорди: з найдовшої вишитої крайки, найбільшої кількості людей, які вишивали цей пояс, та з приготування шурпи.

Про це йдеться в сюжеті обласної філії Суспільного телебачення. 

"Нам цікаві такі рекорди, які об’єднують людей. В цьому випадку ми бачимо, що громади об’єдналися в одну творчу ідею – вишити найдовшу крайку в Україні. Ми сьогодні вносимо до Книги національних рекордів України найдовшу крайку, оздоблену вишивкою, її довжина – 96,5 метра", - зазначила представник Національного реєстру України Лана Вєтрова.

За її словами, в Книзі рекордів є довгі крайки, але вони ткані на старовинному верстаті, вишитої ж немає зовсім.

Читайте також: Туристи поставили Чернігову "четвірку"

Другим, паралельним, рекордом Прилуцького району стала найбільша кількість людей, які вишивали в одному місці, – 100 осіб. Оздоблювали крайку цілими колективами й родинами з усіх сіл, селищ і громад району. Найстаршій вишивальниці 81 рік, наймолодшій – 12 років.

Третій рекорд встановили козаки громадської організації "Прилуцький козачий полк", які зварили понад 2,7 тисяч літрів шурпи і цим навіть відкрили нову номінацію в Книзі рекордів України.

Фото: priluchane
Фото: @priluchane

Як повідомив отаман куреня "Обоз" полку Євген Коваленко, варили шурпу мало не добу в тому ж казані, в якому три роки тому приготували рекордний куліш. На суп використали майже 500 кг баранини, стільки ж картоплі, 15 кг часнику, відповідну кількість помідорів, болгарського перцю, олії, спецій. Все було прораховано за рецептурою. Загалом вийшло 2756 літрів шурпи. Нею безкоштовно пригощали всіх учасників свята.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-