Край, де не тільки кавуни, а все, що душа туриста забажає!

Край, де не тільки кавуни, а все, що душа туриста забажає!

Аналітика
Укрінформ
Херсонщина туристична: де ще українцю відпочити демократично, доступно та настільки різноманітно, як не в загадковій древній Таврії

Ще кілька років тому Херсонщина була на периферії туристичної уваги – туристи здебільшого проїжджали цей регіон лише дорогою до Криму, надовго не затримуючись. А дарма, бо таврійський край – унікальна місцевість. Тут протікає 19 річок, рахуючи найбільшу – Дніпро, є близько тисячі озер, морські узбережжя, єдина в Україні природна пустеля “Олешківські піски”, один із найвідоміших в Європі природних заповідників “Асканія Нова”, український гранд-каньйон “Станіславські скелі”, найдовший піщаний пляж Європи Арабатська Стрілка та ще багато цікавинок. Анексія Криму змусила українців шукати нові місця і напрямки відпочинку, і Херсонщина стала для багатьох несподіваним відкриттям. Лише минулого року сюди приїхали відпочивати 3,5 мільйони туристів. Цього ж року область очікує більше 4-х мільйонів туристів, про що розповів заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь (для порівняння, у кращі часи Крим приймав близько 7 млн). Тобто при розумному господарському підході, край може, якщо й не повністю, то значною мірою вдовольнити внутрішні потреби українців у літньому відпочинку та оздоровленні.

Чим готовий дивувати туристів цей регіон, які інфраструктурні можливості та потенціал він має, Укрінформ бачив на власні очі.

Всі дороги до хорошого відпочинку ведуть через Херсон

Найшвидший шлях до Херсону – літаком, усього за 1 годину 15 хвилин. Побіля міста працює міжнародний аеропорт , до якого авіакомпанія МАУ цього літа запустила рекордну кількість рейсів зі столиці – тричі на день. Квитки від 1200 грн. А нещодавно для подорожуючих за кордон в аеропорту відкрився ще й міжнародний рейс Херсон-Люблін авіакомпанії Bravo airways, яка здійснюватиме перельоти двічі на тиждень.

Дешевше, але довше добиратися до Херсона залізницею. За 200 гривень нічним потягом в купе (близько 12 годин), та за 300-400 гривень комфортним потягом Інтерсіті (близько 7 годин). Уже з самого Херсону постійно курсують автобуси і маршрутки на найпопулярніші туристичні напрямки – Залізний Порт, Лазурне, Скадовськ, ціна проїзду в яких близько 100 гривень.

Звісно, подорожувати Херсонщиною найзручніше власним транспортом, оскільки для активних туристів тут чимало цікавих та унікальних місць відпочинку, які однак розосереджені по області. Найшвидший маршрут від Києва до Херсону – трасами Е95 і P06 через Білу Церкву, Умань, Миколаїв. Найбільш завантажена ділянка дороги починається в районі Умані, оскільки на неї виїздить транспорт, що прямує з західних регіонів до курортних місць Миколаєва, Херсона та Одеси. В цілому ж дорога з Києва до Херсону досить пристойна, бо є основним транзитним шляхом на південь України. Єдиний недолік для туристів, що подорожують власним транспортом, – проблемні дороги уже власне в Херсонській області. Щоправда з напливом туристів цим питанням стали більше перейматися (децентралізація та загальнодержавні програми дорожнього будівництва прийшлося дуже вчасно). Приміром, цього року в області продовжується капітальний ремонт доріг від Голої Пристані в напрямку Залізного Порту, а також Генічеська та Арабатської стрілки.

Сьогодні туристи приїздять на Херсонщину не лише зі всієї України, а й з Білорусі, Польщі, Чехії, Туреччини. Місцеві стверджують, що відпочинок знайдеться на будь-який запит і гаманець. В цілому, цін досить демократичні – починаючи від 100 гривень з людини за добу у селянській садибі (включно з харчуванням, близько 300 гривень) і до 4600 гривень за номер у готелі в Залізному порту. У середньому ж на Херсонщині можна відпочити за 600-800 гривень за добу з людини. Усього ж у області понад 1000 закладів відпочинку та оздоровлення, де можуть зупинитися туристи.

Не морем єдиним

Туристи, які полюбляють активний та культурний відпочинок, теж знайдуть тут чимало цікавих подій. У місцевій обладміністрації вирішили, що відтепер будуть приваблювати туристів до регіону не лише морськими курортами, а й різноманітною культурною програмою. “Сфера туризму, якою раніше опікувався Департамент економічного розвитку та інвестицій, нами була передана до Департаменту культури, в результаті чого вдалося вдихнули нове життя в цю сферу і регіон в цілому. Якщо раніше робився акцент на розвитку привабливості курортних районів, морського узбережжя, то тепер ми вирішили презентувати Херсонщину в значно ширшому розумінні – крізь призму культури наших історичних місць, яких у нас чимало. Приміром, лише на нашій території збереглися залишки козацької доби – Кам’янська Січ, колишній адміністративний і військовий центр Війська Запорізького, царський курган Огуз періоду розквіту Скіфської держави і ще безліч унікальних пам'яток”, – повідомив заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь.

Загалом, окрім вже названих туристичних об'єктів, на Херсонщині є понад 5 тисяч об’єктів історико-культурної спадщини, скіфські кургани, античні городища, залишки турецьких укріплень, козацькі хрести тощо. Крім того, регіону пощастило зосередити на своїй території аж чотири національні природні парки – «Азово-Сиваський», «Олешківські піски», «Джарилгацький» та «Нижньодніпровський». З-поміж природних скарбів області, особливим відкриттям для туристів в останні роки стало цілюще рожеве (саме так!) Лемурійське озеро поблизу села Григорівка Чаплинського району, лікувальні грязі якого сертифіковані Науково-дослідним інститутом медреабілітації та курортології і навіть постачаються в косметологічні клініки Європи. Та й взагалі Херсонщина, як виявилося, може похвалитися можливостями для оздоровчого туризму – область має понад 70 розвіданих родовищ цілющих мінеральних і термальних вод, лікувальних грязей та соляних озер.

А ще тут активно розвивається винний туризм – у області є чотири виноробні підприємства, які виготовляють вина з власного винограду. Зокрема, Дім марочних коньяків «Таврія», виноробне господарство князя Трубецького, сімейна винокурня «Курінь», підприємство «Білозерські вина» та інші крафтові виробники. Екскурсії та дегустації автентичних таврійських вин для відвідувачів регіону, поза сумнівом, найулюбленіший вид гастрономічного відпочинку.

Що іще додати? Щороку на Херсонщині проходять культурно-мистецькі фестивалі – дитячий музичний фестиваль “Чорноморські ігри”, фестиваль національних культур «Таврійська родина», фестиваль аматорського кіно “Кінокімерія”, а крім того, кавуновий фестиваль та фестиваль борщів.

Цей список цікавих місць і подій таврійського краю з позначкою для туриста “не пропустити” можна ще довго продовжувати. Укрінформ розповість про них детальніше у наступних публікаціях. Повірте, ви будете вражені!

Юлія Горбань, Херсон

Фото: автора, Херсонської ОДА та uFest.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-