На Київщині відреставрували

На Київщині відреставрували "голландський" вітряк

Відео
Укрінформ
У селі Пустовіти на Київщині відкрили для відвідувачів відреставрований унікальний вітряк, сконструйований за голландським зразком.

Про це повідомляє fakty.ictv.ua.

"Люди берегли вітряк упродовж 115 років. Він пережив революцію, війну, селяни врятували його від спалення, не розікрали після розпаду колгоспу. Тепер його реставрували", - йдеться у повідомленні.

Найсучасніший і найкращий на той час млин у центрі села у 1902 році  звів місцевий селянин Кузьма Дрига після повернення з Голландії, де працював мірошником на фермах. Земельний вал наносили усім селом. В окрузі його видно було за 30 км. За колективізації родину Дригів розкуркулили, млин перейшов у власність колгоспу. Місцеві жителі врятували вітряк від спалення, а той їх у 1946-1947 роках – від голоду.

Останні 20 років він стояв пусткою. Півроку тому керівник місцевого господарства взявся реставрувати млин. Найскладнішим було знайти фахівців і відтворити деталі, що вийшли з ладу. Однак млин зберігся чудово. Замінили лише повністю лопаті, виготовили вал-шестерню для французьких жорен.

Як зазначив лідер громадського руху "Рідна країна" Микола Томенко на відкритті, цей вітряк має усі шанси стати модним туристичним місцем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-