Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Заповідний масив Свидовець - мега-курорт чи мега-винищення Карпат?

Заповідний масив Свидовець - мега-курорт чи мега-винищення Карпат?

Блоги
Укрінформ
Зараз це унікальний закарпатський масив дикої природи... Гори, які мають стати "лисими" для курорту

Учора з колегами були на місці грандіозного гірського будівництва, що незабаром має стартувати в Карпатах - так званий "закарпатський Буковель" - курорт Свидовець із сотнями готелів, 53 км витягів та понад 200 км лижних трас. Будуть навіть поля для гольфу (прям на полонині) та летовище. Планується, що одночасно там зможуть прийняти 30 тис. туристів. 

Проект анонсували ще рік тому - як справжнє щастя для Закарпаття: буде робота, будуть інвестиції, будуть туристи, будуть гроші. 

Але поміж цього не говорять про один "ньоанс" - під оце все свято планують вирубати 14 тис. га (!!!) лісу на масиві Свидовець. Поки йде мова про села Ясіня та Чорна Тиса (Рахівський р-н) та Лопухово (Тячівщина). От у Лопухові щодо цього в травні провели громадські слухання - на околицях цього гірського села планують зрубати 18 га. На слуханнях, хто про них знав, усі були "за", "усі" - це звезені в добровільно-примусовому порядку працівницки місцевого дитсадка та працівники амбулаторії. "20 жун рішили долю цілого села" - кажуть активісти (із нами розмовляли три місцеві підприємці-деревообробники, двоє із них - депутати сільради, які про слухання дізналися після того, як вони пройшли - Валерій Павлій, Михайло Сойма та Василь Фабрицій, яких підтримуть волонтери із міжнародної організації "Екологія-Право-Людина"). Чоловіки проти забудови і проти грандіозного курорту - незважаючи на те, які економічні вигоди він може принести Богом забутому регіону.

Проти тому, що не хочуть над головою у себе і своїх дітей готелі, туалети з яких зливатимуть згори їм донизу, не хочуть вирубаного начисто під це лісу - бо всохнуть річки, а води в Карпатах (і тут також) стає від року до року менше. "Ви просто уявіть масштаби, - кажуть люди, - сюди в гори планується завозити 30 тис. туристів - стільки жителів не набереться у Ясіні, Чорній Тисі та Брустурах, разом узятих!"

Крім розмови, нам показали ті гори, які незабаром мають стати "лисими" для курорту. Це наразі одна із незайманих частин Карпат - тут нема ліній елетропередач, нема доріг, тут дика природа та звірі, найчистіше в країні повітря, вода та найбільша кількість опадів. "Якщо ліс таки вирубають - каже Іріс Дель Соль, волонтер організації "ЕПЛ", - буде порушена екосистема в цілому регіоні, а звідси, до вашої уваги, бере початок Тиса (у Чорній Тисі) - найбільша річка краю.

"Це унікальний масив наразі, один із останніх таких в Європі, - каже її батько, відомий еко-фермер Орест Дель Соль. - Наразі в Карпатах є сотні лижних курортів - через безніжні зими власники пстійно жаліються на вдісутність туристів, а тут хочуть приймати по 30 тис. за раз. Звідки їх візьмуть - коли вже є Буковель, Драгобрат, Пилипець та Славське - а більшість лижників, хто може собі дозволити, їде в Словаччину та Австрію, де краще та дешевше, аніж в Буковелі? Місцеві вже навчені казками про інвестиції: міні-ГЕС, яку на Брустурянці звели два роки тому - до будівництва селянам обіцяли золоті гори, а насправді роботу отримали троє чоловік - при тому, що вбили добрий шматок річки. Є поки тільки позитивна думка щодо цього курорту - як від ного усім буде добре. Я хочу, аби знали - що є й інша думка. І ми будемо боротися, аби курорту тут не було. Так і скажіть".

І я кажу - оце зараз вам, читайте та поширюйте, прошу. І, знаєте, я підтримую. Не на емоціях. Моя думка - ми ввійшли уже в той час, коли ресурси вичерпані - і коли починається епоха "воєн за воду". Нам конче треба берегти те, що лишилося. Давайте берегти Карпати. Бо я і мої діти - як і ті люди, із якими вчора розмовляли в Лопухові, насправді тут хочуть жити. А не заробляти на навчання в Англії чи вілли в США для своїх дітей, як, певно, забудовники, які бачать тут цей курорт. 

А що думаєте ви?

Тетяна Когутич
Фото автора (головне фото - Свидовець - Вікіпедія)

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-