Туристи на Тернопільщині зможуть поринути у життя лісового табору УПА

Туристи на Тернопільщині зможуть поринути у життя лісового табору УПА

Укрінформ
Масштабний фестиваль-реконструкція «Луни повстанського краю» – два дні з життя табору військової округи УПА «Волинь-Південь» - відбудеться найближчими вихідними на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Юрик.

«Реконструкцію покажемо у селі Антонівці Шумського району у рамках відзначення 75-річчя створення Української повстанської армії. Хочемо дати можливість усім, хто прибуде у ті дні до лісового урочища, де колись був штаб УПА, поринути в атмосферу повстанського життя і пройти тими стежками, якими ходили упівці», - розповів посадовець.

За його словами, напередодні, 13 жовтня, на місці штабу УПА відкриють криївку, конюшню та пекарню, де будуть пекти хліб, і кожен, хто буде на заході, зможе його скуштувати.

Також туристи побачать повстанські класи, в яких готувалися вояки-патріоти, меморіал, де будуть пам’ятні стели.

Читайте також: Тиждень українського патріотичного кіно розпочався в Івано-Франківську

«Для нас важливо, щоб людина, яка потрапляє в штаб УПА, потрапляла в реальні умови, щоб могла пройнятися цією атмосферою, побути в повстанському одязі, потримати в руках зброю, пройтися тими стежками, якими ходили наші упівці. І, власне, саме концепція нашого заходу – це повна реконструкція життя Української повстанської армії. Адже саме там, у селі Антонівці, був створений повноцінний штаб УПА «Волинь-Південь», де, фактично, почала функціонувати Антонівська республіка, яка об’єднала навколо себе села Тернопільщини та Рівненщини», – поінформував Юрик.

Передбачається, що у реконструкції братимуть участь жителі Тернопільської та Рівненської областей.

Під час фестивалю відбудеться і знайомство з новою книгою «Бандерівці. 200 історій з ХХ-го століття», буде оприлюднено нові дослідження історії УПА на Тернопіллі, презентовано комікси з життя українського повстанця. А під час «Повстанських кіноночей»  відбудеться прем’єрний показ документального фільму «Жива», зустріч з авторською групою, перегляд фільму «Нескорені», презентація фільму «Червоний».

Читайте також: У Києві відкрили фотовиставку про боротьбу УПА й бійців АТО

Окрім цього, Василь Шкляр презентуватиме історичний роман «Троща», діятиме виставка історичних документів та дереворитів Ніла Хасевича і показ прижиттєвого видання книги повстанського художника. Також гості історико-культурної імпрези зустрінуться із літературним десантом братів Капранових «Майдан. Секретні файли».

До того ж кожен учасник фестивалю матиме змогу під час історичної реконструкції відчути себе повстанцем і пізнати тогочасний побут. Туристи  пройдуть блокпости і повстанські дозори, долучаться до історичних вишколів, «озброяться» історичною, краєзнавчою та патріотичною літературою від ЛІТБАТУ, ознайомляться з раритетними документами ОУН-УПА у реконструйованому штабі та пресовій кімнаті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-