Німецький Росток: місто з ароматом троянд та моря

Німецький Росток: місто з ароматом троянд та моря

Укрінформ
Після міста Росток у пам’яті “проростають” троянди, шумить Балтійське море та кричать чайки.

Після кожної подорожі лишається спогад – архітектурний шедевр, дивовижні краєвиди, особливості культури чи національної кухні. Після міста Росток у пам’яті “проростають” троянди, шумить Балтійське море та кричать чайки.

Місто-порт Росток знаходиться у федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія, на узбережжі Балтійського моря в місці впадання річки Варнов. На сьогоднішній день Росток є економічним центром федеральної землі та транспортним вузлом Німеччини.

Город-порт Росток, земля Мекленбург, Германия / Фото: Ирина Айгустова

Символ міста - маяк у Варнемюнде - відомому курорті і колишньому портовому містечку, яке входить до складу Ростка. Над піщаним пляжем, який тягнеться на 15 км уздовж берегової лінії Балтійського моря, майорить блакитний прапор, і свідчить про бездоганну якість води. У Варнемюнде є пляжі й для нудистів, любителів серфінгу та для відпочиваючих з собаками.

Прогулянка містом може розпочатись пішохідною вулицею Крепелінер-штрассе, яка починається від воріт Крепелінер і закінчується виходом на Нову ринкову площу.

Тут розташовано безліч магазинів та ресторанів. Посередині вулиці знаходиться Університетська площа, тут в 1419 році відкрив для студентів двері Ростокський університет.

Ринкова площа славиться будівлею ратуші і будівлею поштамту. Крім того, тут часто влаштовуються ринки, де можна купити квіти, овочі, фрукти та одяг.

У цій частині міста знаходиться і церква Св. Марії – Марієнкірхе, шедевр цегляної готики з бароковим органом і астрономічним годинником майстра Ханса Дюренгера.

Практично всі оригінальні деталі годинника функціонують, проте свій хід він розпочав аж в 1472 році. Історичне чудо складається з двох частин: вгорі - власне годинник, а знизу – календар.

Годинник показує точний час, фази місяця і сонця, знаки зодіаку, місяць, рік – з 1885 року і до 2017го. Новий циферблат, з розрахунками на наступні 130 років, буде встановлено цього року під час святкування Дня міста.

Кожен день опівдні можна спостерігати невелику виставу фігурок з процесії Апостолів навколо Христа. Також є діючим і старий орган.

Окрасою церкви є не золоті елементи декору, а вітражі з неймовірною кількістю ангелів.

А тепер квіти. Вони скрізь: трояндові вікна, трояндові двері, трояндові будинки…

Блукаючи квітковими вуличками поволі закрадається думка, а чи не ельфи мешканці цього міста. Лише квіти, і ангели у вікнах…

І на завершення подорожі приємний сюрприз – серед німецьких троянд рідні українські мальви!

Ірина Айгустова

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-