Туристичний вікенд у Києві: два зручних варіанти піших екскурсій

Туристичний вікенд у Києві: два зручних варіанти піших екскурсій

Аналітика
Укрінформ
«Мультиплікаційні» їжаки, собаки, дивні мурали та інсталяції – чим, окрім старовини, вражає туриста сучасний Київ

Турист, як відомо, істота балувана. Його мало тільки прийняти і нагодувати, потрібно ще й чимось вразити, щоб той із задоволенням «розлучався» зі своїми грошима та ще й іншим переповідав, настільки це приємно. В останні десять років столиця України демонструє значний поступ у підвищенні своєї туристичної привабливості і робить певні успіхи в освоєнні економіки вражень. До речі, не лише у вигляді організації масштабних чемпіонатів, конкурсів, фестивалів та інших подій міжнародного значення, на які одночасно приїжджає купа народу. Що не менш важливо, Київ стає цікавим для «рядового» масового туриста – як із-за кордону, так і місцевого. Об’єкти старовини, набережна, рекреаційні зони, «живі» фонтани, арт-декор, інсталяції, ландшафти – туристичних «візитівок» в Києві стає дедалі більше.

У туристичному відношенні Київ – напрочуд багате місто. І може гордитися не лише своєю тисячолітньою історичною спадщиною (один лише оригінальний мозаїчний образ Богоматері Оранти XI століття у соборі Київської Софії чого вартий), або шикарними рекреаційними зонами в акваторії Дніпра, до яких рукою подати з центру міста. А ще й численними арт-об’єктами сучасної урбаністики – муралами, скульптурами, фонтанами-атракціонами та ін.

Аби полегшити життя не місцевому туристу, ми підкажемо два зручних маршрути центральною частиною міста, які максимально охоплюють історичні пам’ятки та дозволяють насолодитися маловідомою, але не менш цікавою, історією сучасного міста (див. маршрути «День перший», «День другий»).

День перший. Місто князів

Туристичний маршрут для піших прогулянок Києвом

1. Володимирський собор.

Оглянути зовні і зайти всередину.

2. Театр опери та балету.

Оглянути зовні. Сфотографуватися. Праворуч від центрального входу - пам'ятник Миколі Лисенку.

3. Золоті Ворота.

Великий тінистий сквер, в центрі якого знаходяться, власне, древні Золоті Ворота. Крім того, пам'ятник Ярославу Мудрому і два скульптурних кота. Один кіт - бронзовий на розі вул. Лисенко і Золотоворітського проїзду, другий - з пластмасових виделок на дереві, біля відкритого кафе майже на вул. Володимирській.

4. Їжачок в тумані.

У вузенькій вуличці – Золотоворітській є дерев'яна скульптура східної красуні, вирізана з сухого дерева. В кінці вулички - невелика площа, в центрі якої стоїть пам'ятник українським прикордонникам (козак на коні). За ним трохи лівіше – відомий персонаж із мультфільму - їжачок в тумані.

5. Софія Київська

Виходьте на Софіївську площу. У центрі стоїть пам'ятник Богдану Хмельницькому. Йдете в Софійський собор, вхід платний. Там гуляєте, фотографуєтесь, відпочиваєте.

6. Балерина.

На найближчому перехресті стоїть дерев'яна балерина. Поруч будинок з муралом на стіні та скульптура коня, виконана з побутових причандалів.

На цьому перехресті повертаєте направо, на вул. Стрітенську. За нею йдете прямо по правій стороні до Львівської площі.

7. Пейзажна алея.

До площі не доходите, шукаєте прохід на Пейзажну алею (орієнтир - магазин «OLSEN»). На алеї повно всяких милих пам'яток, таких як лавочки, скульптурки та інше. Вам там сподобається. По алеї йти до кінця. За нею побачите Історичний музей.

8. Історичний музей.

На території є і язичницький стовп, і трьохсотрічна липа, і фундамент Десятинної церкви. З території музею виходите знову на вул. Володимирську. З неї можете спуститися по Андріївському узвозу на Поділ (пам'ятник Проні Прокопівні та Голохвастову з фільму «За двома зайцями», Андріївська церква), або перейти по вул. Десятинній до Михайлівської площі (один квартал).

9. Михайлівський собор.

На Михайлівській площі побачите пам'ятник княгині Ользі. Недалеко від входу в собор зліва є пам'ятник жертвам голодомору.

Монументальна споруда - Міністерства закордонних справ України. Між Міністерством і собором – прохід до фунікулера. Тут або фунікулером спускаєтесь на Поштову площу, або залишаєтесь на оглядовому майданчику.

10. Оглядовий майданчик.

Там багато кам'яних скульптур і гарний вид на Дніпро.

11. Андріївський узвіз.

Знамените місце в Києві, описувати нема потреби. Тут купують сувеніри (на різний смак і гаманець). Тут же будинок Булгакова, Парк скульптур (крихітний), замок «Річарда – Левове серце», багато галерей. У самому низу є музей Андріївського узвозу, називається «Музей однієї вулиці».

12. Контрактова і Поштова площі

З Андріївського узвозу потрапляєш або (ліворуч) на Контрактову площу (Києво-Могилянська академія, Гостинний двір), або (праворуч) по вул. Сагайдачного, на якій є кілька пам'ятників і скульптур, на реконструйовану Поштову площу – з фонтаном-атракціоном і виходом на набережну та до Річкового порту. Тут можна прокататися на прогулянковому теплоході.

День другий. У самому серці столиці

Маршрут починається від метро «Хрещатик»

Туристичний маршрут для піших прогулянок Києвом

1. Пам'ятник Паніковському — персонажу роману Ільфа і Петрова «Золоте теля»

По вулиці Прорізній, що йде перпендикулярно Хрещатику, метрів за 50-100 вгору є скульптура сліпого старця з паличкою в руці. Обов'язково підійдіть до нього, дістаньте дзеркальце і намагайтеся з його допомогою подивитися на підошву черевика. Побачите багато цікавого. Повернувшись на Хрещатик, йдете на Майдан.

2. Майдан.

Звичайно, Майдан потрібно обійти увесь. Після Майдану йдете в бік Європейської площі, переходите її по підземному переходу і йдете до арки Дружби народів. Зліва залишиться Український Дім (колишній музей Леніна) і філармонія (гарне старовинне приміщення).

3. Арка Дружби народів.

Там відкривається непоганий вид на Дніпро і Лівий берег. Милуєтеся, фотографуєте, повертаєте праворуч і по сходах піднімайтеся нагору – в парк.

4. Ляльковий театр.

Нагорі є цікавий музей води. Трохи нижче будівля з башточками – Театр ляльок. Там є чудові скульптури Мальвіни, Буратіно та інших персонажів казок. Повз музей води йдете далі по скверу в бік Моста закоханих.

5. Міст закоханих.

Це високий і вузький пішохідний місток над дорогою – так званою Парковою алеєю. На його перилах закохані вішають замки і замочки з сердечками. Переходьте через місток, далі буде стадіон «Динамо», а за ним Зелений театр. Парком можна побродити та вийти до Маріїнського палацу та Верховної Ради.

6. Оглядовий майданчик.

Перед Маріїнським палацом та будівлею Верховної Ради велика алея. Вона закінчується оглядовим майданчиком. Власне туди ви і потрапите. Помилуйтеся на види Лівого берега, пройдіть метрів 50 в сторону Верховної Ради і поверніть вліво, в Маріїнський парк.

7. Маріїнський парк та урядовий квартал.

У самому парку прекрасні доріжки, багато скульптур, зокрема і скульптура київського каштана. А також знаки про події революції Гідності. Проходите парк по діагоналі і виходите на вул. Грушевського. Йдете по лівій стороні один квартал і потрапляєте на Арсенальну площу, потім на площу Слави, з дивним круглим будинком. Це готель «Салют».

8. Готель «Салют».

Власне, сам готель вам не потрібен. Але, йдучи мимо нього та забираючи вліво, ви пройдете вздовж будинку дитячої творчості до пішохідного містка. За 20 метрів до містка побачите красивий пам'ятник Києву. Після цього перейдіть через місток і зійдіть вниз, до пам'ятника Леоніду Бикову, що зіграв роль командира ескадрильї у фільмі «В бій ідуть одні старики». Там практично завжди лежать квіти. Пам'ятник дуже зворушливий і панорамний вид з кручі неймовірний. Після цього знову повертайтеся наверх, до стели, поруч з якою вічний вогонь. Це парк Вічної Слави.

9. Парк Вічної Слави.

Сам парк невеликий за територією. Там є меморіал жертвам Голодомору. Парком взагалі варто просто пройтись, не поспішаючи, оглядаючи красиві види та ландшафти. Після виходу з парку потрапляєте на Лаврську вулицю. Проходьте метрів 100, повертаєте наліво і потрапляєте в Києво-Печерську лавру.

10. Києво-Печерська лавра.

Про неї можна багато писати, але краще просто прогулятися по її території. Якщо є наміри зайти в численні музеї та печери, то для цього потрібно виділити ще один екскурсійний день. Коли вийдете з Лаври, продовжуєте рух далі по Лаврській в сторону Меморіалу II світової війни та монументу Батьківщини-Матері, по дорозі знайдете пам'ятник Нестору Літописцеві. Меморіал знаходиться в ландшафтному парку, в якому часто проводяться тематичні виставки, фестивалі. З нього відкривається прекрасний вид на Лівий берег.

11. Меморіал II світової війни.

На його території, окрім музею, є що подивитися. Наприклад, два яскраво оздоблені «закохані танки». Також можна відвідати кілька майданчиків з військовою технікою, подивитися безліч скульптур, композицій і знову милуватися прекрасними видами Києва.

Оксана Поліщук, Київ

P.S. Якщо ви встигнете оглянути усі вище зазначені об’єкти за два дні, то можете претендувати на те, щоб десь в Києві вам, як туристу, теж поставили пам'ятник…

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-