Рідкісну гриб-квітку знайшов на Буковині спеціаліст лісового господарства

Рідкісну гриб-квітку знайшов на Буковині спеціаліст лісового господарства

Укрінформ
Збирання грибів завершилося для головного спеціаліста відділу лісового господарства та мисливства Чернівецького ОУЛМГ Василя Гав’юка унікальною знахідкою, яка перевертає уяву про рослинний світ Карпат.

Як повідомили кореспонденту Укрінформу в прес-службі Чернівецького облуправління лісового та мисливського господарства, він побачив «цвітіння» Pseudocolus fusiformis, або кальмарника веретеноподібного, занесеного до Червоної книги України з природоохоронним статусом «рідкісний».

«Повертаючись з грибного «полювання», на полі, на громадському пасовищі, де багнистий грунт між місцинами Бучків і Плаїк, я побачив у траві яскраво-червону диво-квітку діаметром майже 15 см. Вона мала п’ять дражливих пелюсток і виглядала просто казково. Нічого подібного я зроду не бачив, хоча, можна сказати, виріс у горах і тривалий час працюю у лісі», - розповів Гав’юк.

Професійний досвід і знання природи підказали поводитися із загадковою знахідкою обережно, він зафіксував її на мобільний телефон. Кому не показував – ніхто ніколи такої квітки не зустрічав, навіть сільські старожили. А це виявилася не просто квітка, а гриб-квітка, занесений до Червоної книги України.

За словами фахівців, досі вважалося, що червонокнижний гриб під назвою кальмарник веретеноподібний (єдиний, до речі, представник роду решіточникових в Україні) зустрічається поодиноко і вкрай рідко тільки на Львівщині і в Криму. Востаннє, як свідчать поважні наукові джерела, його бачили у жовтні 2005 року. Відтоді інформації про нього не було. До речі, наслідки впливу гриба на організм людини не вивчені.

Знімок кальмарника на полонині біля с. Розтоки, а також зафіксована письмово і на диктофон розповідь Гав’юка про обставини диво-знахідки передані спеціалістам кафедри ботаніки і лісового господарства Чернівецького національного університету. Ті в свою чергу направлять інформацію до комісії і наукової ради Червоної книги України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-