Подільський Версаль і опера просто неба

Подільський Версаль і опера просто неба

Укрінформ
4-5 червня на Вінниччині пройде перший міжнародний оперний фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN»

У місті Тульчин, що на Вінниччині, 4-5 червня вперше в Україні відбудеться Міжнародний оперний фестиваль просто неба «OPERAFEST-TULCHYN». Формат для вітчизняних меломанів незвичний – його здебільшого практикують у європейських країнах. На Вінниччині ж вирішили провести відразу з кількох причин: створити культурний прецедент, привезти високе мистецтво до провінції й відродити славу палацу Потоцьких у Тульчині, який колись називали подільським Версалем.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла арт-директор «OPERAFEST-TULCHYN», радник міністра культури України Ірина Френкель.

- Всі звикли до того, що опера лунає тільки в театрах. А щоб Міжнародний оперний фестиваль просто неба, та ще й упродовж двох днів – в Україні таке відбудеться вперше. Ми обрали гаслом фестивалю – «Поїхали за враженнями!» Бо це справді буде щось нове й цікаве, доступне не тільки елітарній публіці, а й широкому загалу. Адже всі концертні програми – безкоштовні. Це сміливий крок, і ми дуже сподіваємося, що він буде успішним, – каже пані Френкель.

За її словами, «OPERAFEST-TULCHYN» проходитиме на базі палацу Потоцьких у Тульчині. Він має усі шанси стати непересічною подією культурного життя України, позаяк у його програмі поєднуватимуться оперний спів і надпопулярні нині мюзикли, класика і сміливі сучасні експерименти, світові хіти і українські прем’єри. Загалом, перед глядачами виступлять понад 300 артистів. Причому, програму фесту формували так, аби цікаво було людям різного віку та вподобань.

- Щоб залучити молодь, ми розробили нічні програми і покази, передбачили цікаві селфі-зони. Окрім того, вирішили звернутися до мюзиклу як популярного підвиду опери. А для прихильників класичного мистецтва представлена повна палітра, причому щодня лунатиме й українська опера, і європейська, – відкриває секрети фестивалю пані Ірина.

Зокрема, свої програми запропонують три симфонічні оркестри з Києва, Львова та Вінниці, два хорові колективи зі Львова та академічний камерний хор «Вінниця», солісти оперної сцени України, Італії, Німеччини, Польщі та Чехії, а також маестро-диригенти з Німеччини, США, Польщі та України.

Вперше в Україні буде показана концертна версія всесвітньовідомого мюзиклу Джима Стеймана «Танець вампірів» – фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN» отримав ексклюзивне право на єдине виконання постановки мюзиклу в Україні.

Також глядачі побачать найкращі українські і знамениті опери європейських столиць. А саме, концертну постановку «Кармен» Жоржа Бізе, проект «Галаопера» з найкращих арій німецьких, італійських і українських композиторів, концертну версію одного з найкасовіших мюзиклів світу – «Привид опери» Ендрю Ллойда-Веббера.

Також гостям фесту покажуть допрем’єрну презентацію окремих номерів опери «Алкід» Дмитра Бортнянського і прем’єру року – епатажну, сміливу сучасну українсько-італійську постановку найвеселішої опери Джоаккіно Россіні «Пробний камінь».

Віддадуть належне й місцевим митцям: з нагоди 140-річчя від дня народження Миколи Леонтовича, який жив і творив у Тульчині, до програми фесту включили казкову оперу-феєрію «На русалчин Великдень», якою диригуватиме український класик, композитор Мирослав Скорик, – саме він дописав незавершену оперу 40 років тому.

Детально ознайомитися з програмою фестивалю можна тут.

«OPERAFEST-TULCHYN» проходитиме в історичній частині Тульчина, на території парку палацу Потоцьких – пам'ятки архітектури в стилі класицизм другої половини XVIII століття. У найкращі часи його називали подільським Версалем. Могутні та заможні шляхтичі Потоцькі розбудували свою резиденцію у Тульчині після Другого Поділу Речі Посполитої. У 1793 році Станіслав Потоцький, тодішній власник маєтку, перейшов на службу до російської імператриці Катерини ІІ і отримав чин генерал-аншефа. Перехід на бік російської імператриці був зрадою відносно Польщі, але дозволяв зберегти всі маєтки магната в Україні. Він був одним із найбагатших людей краю і мав 165 000 кріпаків. Саме тут граф Станіслав Потоцький повінчався з коханою Софією, для якої потім в Умані побудував славнозвісну «Софіївку».

У XVIII-XIX столітті у палаці Потоцьких у Тульчині вирувало бурхливе культурне життя. Тут був Садибний театр з репертуаром, що складався з 5-7 опер та 2-3 концертів, а трупа налічувала до 200 акторів. Був власний симфонічний оркестр, оперна і балетна трупи, тому щороку тут відбувалися прем’єрні постановки опер, пишні бали, маскаради і концерти, які відвідували перші особи того часу, включаючи польського короля Станіслава-Августа.

Занепадати палац почав ще перед революцією 1917 року – зубожілі нащадки не дуже дбали про його збереження. А за радянських часів тут розмістили Тульчинське училище культури, яке працює й донині.

Організатори «OPERAFEST-TULCHYN» сподіваються, що оперний openair-фестиваль стане інструментом для відродження туристичного потенціалу міста Тульчин і знаменитого палацу Потоцьких. Принаймні, подібні успішні приклади є у Європі. Наприклад, уже багато років у Східній Німеччині щороку проходить оперний openair-фестиваль у Райнсберзькому палаці. Це при тому, що в 90-х роках, після падіння Берлінської стіни і остаточної демілітаризації міст колишньої НДР, у місті Райнсберг було стовідсоткове безробіття і більше 10 мільйонів євро боргів. Саме оперний фестиваль допоміг місту не просто ожити, а прийти до процвітання. За 10 років проведення фестивалю у місті було збудовано 16 готелів і понад 18 ресторанів. За рік 8 тисяч мешканців обслуговують 500 тисяч офіційно зареєстрованих туристів. А завдяки здобутому авторитету і популярності мерії вдалося отримати кошти на реконструкцію палацу.

Оперний фестиваль у Райнсберзі є настільки престижним, що його щороку відвідують провідні європейські політики, зокрема й канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Цей досвід сподіваються використати на Вінниччині, тим більше, що Тульчин має багатющий туристичний потенціал. З ним пов’язані імена таких відомих митців та історичних постатей, як Микола Леонтович та Кирило Стеценко, Іван Котляревський і Павло Тичина, а також славетного полководця Олександра Суворова і декабристів.

ЯК ДІСТАТИСЯ

Доїхати до Тульчина з Вінниці можна автомобілем – знадобиться близько години. А також можна скористатися чартерною програмою і доїхати з Вінниці за 150 гривень. Зауважимо, «чартерникам» передбачені бонуси, зокрема, гарантоване місце у партерній зоні. Щоправда, треба встигнути зареєструватися до 2 червня.

ДЕ ЗУПИНИТИСЯ

Тульчин – місто маленьке, і місць у готелях для гостей фесту вже давно немає. Відтак, оселитися краще у Вінниці. Або ж заночувати у наметовому містечку – «Ночівля в палаці Потоцьких» на території палацу. Учасникам цієї програми на місці обіцяють прокат наметів, спальних мішків та карематів і зручності на території містечка за символічні кошти.

ЩО МОЖНА ПОБАЧИТИ

Волонтери-екскурсоводи запропонують гостям фестивалю мандрівки за чотирма маршрутами: оглядова екскурсія містом, «Палац Потоцьких – подільський Версаль», «Духовні скарби Тульчинщини», а також – «Леонтович у Тульчині».

Антоніна Мніх, Вінниця

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-