Повівчарити на полонинах і одружитися у замку

Повівчарити на полонинах і одружитися у замку

Аналітика
Укрінформ
Експерти з туризму розповіли, чому цього літа варто обирати Закарпаття для відпочинку

Щонайменше три фестивалі на тиждень – із місцевою кухнею та традиціями, десяток геотермальних басейнів, нічні походи по древніх замках, походи в горах – піші, кінні чи велосипедні, чисте повітря, крафтові сири, вина, пиво… За усім цим варто їхати цього літа на Закарпаття. Спеціально для Укрінформу експерти у сфері туризму розповіли про головні фішки турсезону-2017 на Закарпатті. А ще обґрунтували – чому варто віддавати перевагу саме тутешньому відпочинку, а не смажитися на переповнених вітчизняних пляжах. Заінтригували? Тоді приїжджайте!

ЗАКАРПАТТЯ СТАЄ ІДЕАЛЬНИМ МІСЦЕМ ДЛЯ КОРПОРАТИВІВ І КОНФЕРЕНЦІЙ

Денис Ман, керівник профільного департаменту в Закарпатській ОДА:

- У цьому році Закарпаття приємно здивує, насамперед, фестивалями: починаючи з перших травневих вихідних в області проходить багато фестивалів – як давно відомих, старих, так і нових: найближчим часом відбудеться фест ріплянки (місцева традиційна страва з картоплі) та чеського пива в селі 10-х музеїв Колочаві, нещодавно були проводи отар на полонину, чекаємо на фест «Корони знову разом» у Вишковому на Хустщині.

Власне, орієнтуватися можна за календарем фестивалів і культурних заходів, який є у вільному доступі в мережі.  Я зі свого боку усіх запрошую найближчим часом на закарпатський фестиваль середньовічної культури в Чинадієвому, замок Сент-Міклош - це «Срібний Татош». Він сьогодні чи не найпопулярніший у своїй категорії захід, збирає сотні реконструкторів середньовічної культури.

Однією з родзинок турсезону-2017 слід вважати екологічний та активний відпочинок. До слова, на території природного парку "Синевир" відкриють найдовшу екостежку, яку я особисто рекомендую відвідати кожному. Це непередавана насолода від споглядання унікальних об'єктів, зокрема озер Синевир і Озірце, боліт Глуханя і Замшатка, гір Стримба і Негровець… А ще тут мальовничі краєвиди, дзюркотливі потічки, бурхливі водоспади, вічнозелені ліси… Це просто треба побачити на власні очі! До слова, невдовзі ми відкриємо на території парку два туристично-інформаційні центри, які допомогатимуть туристам краще насолодитися відпочинком на території національного парку «Синевир».

Ну, а ще рекомендую компаніям планувати корпоративні заходи на Закарпатті: конференц-сервіс Закарпаття останнім часом сильно активізувався, а програми відпочинку для колективу – урізноманітнилися: це і сплави гірськими річками, і майстер-класи з народних ремесел (лозоплетіння, ткацтво, гончарство), екскурсії до унікальних ферм буйволів, страусів, оленів, тощо.

І традиційно Закарпаття дивує – уже кілька сезонів поспіль – дегустаційними залами, які щораз більше урізноманітнюють презентаційні акції. Гастрономічний туризм у нас розвивається семимильними кроками – власне, найкраще в країні.

Також традиційно відпочинок на термальних водах не стає менш популярним у літній період, а скоріше навпаки: кількість гостей зростає. Термальними басейнами в такій кількості та такої високої якості не може похвалитися жодна інша область України, а тому в період відпусток влітку на Закарпатті в термалах очікують на черговий бум.

У МУКАЧІВСЬКОМУ ЗАМКУ МОЖНА ОДРУЖИТИСЯ НА СЕРЕДНЬОВІЧНОМУ ВЕСІЛЛІ

Максим Адаменко, керівник Мукачівського турінфоцентру:

- Ми в Мукачевому намагаємося урізноманітнити програму перебування туристів. У цьому сезоні запрацювала вечірня програма у замку – «100 хвилин за межами часу», це вечір, який наповнює неймовірними звуками музики струнний квартет під керівництвом Сергія Добоша, після цього на туристів чекає костюмована екскурсія зі смолоскипами нічним замком, а наприкінці – міні-фуршет. Атракція стала настільки популярною, що ми зробили її постійною – вона відбувається по четвергах, о 20.30.

Також цього року готуємо в Паланку грандіозну подію – весілля Ілони Зріні та Імре Текелі, історичне відтворення події, яка відбулася в цьому замку 335 років тому. Тож 17 червня усіх охочих запрошуємо на середньовічне весілля до Мукачевого. Крім анімації, весільної церемонії та розваг, на присутніх чекатиме весільна гостина, яку максимально намагатимуться відтворити мукачівські кухарі за описами історичних джерел. «За 8 днів гості з'їли 10 вгодованих биків, 36 телят, 20 свиней, 80 овець, чотирьох оленів, 10 косуль, шість диких кабанів, дві лані, 8 центнерів риби, 50 центнерів меду і цукру.

Випили: 130 бочок червоного і 150 бочок білого вина, 40 бочок пива і 25 малих бочок польської горілки. Саме так описується в історичних джерелах весілля в замку Паланок. Подія, якій цьогоріч виповниться 335 років», - каже Максим Адаменко.

А на закохані пари в цей день у замку чекає несподіванка – молодята матимуть можливість одружитися за середньовічною весільною церемонією у замку Паланок. Для того, аби таку можливість втілити, варто попередньо зареєструватися.

Також розвиваємо велотуризм – останніми роками надто багато охочих поїздити Закарпаттям саме на своєму велосипеді. Нещодавно у нас відбувся МТБ-марафон замками Закарпаття, невдовзі, в липні, плануємо ще одну грандіозну атракцію під назвою «Штурм корони», під час якої на велосипедах туристи штурмуватимуть замок Паланок. Хто здолає цей важкий підйом на своєму МТБ першим, отримає в нагороду корону - її виготовлять спеціально для цієї події.

27 липня в Мукачевому вдруге відбудеться парад сажотрусів - на честь дня народження живого символа міста сажотруса Берті-бачі, пам'ятник якому стоїть у центрі міста.

РЕГІОН №1 З КРАФТУ: ТАКОГО ВИ НЕ СКУШТУЄТЕ НІДЕ

Федір Шандор, експерт з туризму:

- Цього року Закарпаття обов'язково треба відвідати – якщо ви тут ніколи не були, і навіть хоч би й бували раніше! – каже зірка закарпатського туризму Федір Шандор. - Тут для вас стільки розваг та атракцій, що важко буде зупинитися на чомусь одному! Я зроблю кілька акцентів.

Найперше – це цвітіння, помилуватися яким у різний час приїжджають до нас. Починається усе з первоцвітів, долини шафранів, потім сакури, тоді – нарциси (вони якраз квітнуть). Але на нарцисах все не закінчується. Цього року Ужгородський замок пропонує нову квітучу атракцію – час цвітіння лаванди. У замку висадили багато лавандових кущів, і він невдовзі стане фіолетовим. А після лаванди зацвіте найдовша в Європі липова алея – на набережній Ужгорода! Це краса, яку варто побачити на власні очі!

Цьогоріч дуже популярні сплави – для дітей, сімей, для екстремалів – різної важкості, але однаково захопливі. Можна сплавлятися на каяках, байдарках, плотах, надувних човнах – в основному це річки Тиса та Боржава. На Закарпаття переїхало чимало команд із Криму, які там займалися сплавом, тому зараз місць для такого відпочинку в регіоні чимало. Найбільші центри – Хуст і Виноградів.

Залишається популярною фішка минулого року – мотузкові парки, вони є у всіх містах і парках, різної складності. Найбільший маршрут – 500 м у Синевирському парку, на десятиметровій висоті поміж дерев.

Крім того Закарпаття лишається регіоном №1 з крафту – це дегустаційні зали із власного невеликого виробництва сирів, м'яса, меду, настоянок, вин, пива... Треба сказати, що у краї стають популярними винні акції у підвалах – такий собі лікбез для тих, хто хоче долучитися до винної культури, але не знає, як приступитися. Приїжджайте на Закарпаття, тут вас навчать любити вино!

НА ЗАКАРПАТТІ ДУМАЮТЬ, ЯК КРАЩЕ РОЗВАЖИТИ СВОЇХ ТУРИСТІВ

Олександр Коваль, експерт із туризму, викладач кафедри туризму УжНУ:

 - Можна відзначити зростання інтересу до активного туризму. Це не лише пішохідні походи відомими стежками Карпат, але й нові стежки на територіях національних парків. Шляхів стало більше, тож і нових вражень – теж. А головне, ці маршрути доступні для більшості українців і не вимагають додаткового спорядження чи високого рівня фізичної підготовки. Окрім того, все більш цікавими є кінні походи (коні традиційної гуцульської породи – гуцулики) на Закарпатті, це не лише оздоровлення та реабілітація, але й інший погляд на звичні нам Карпати. Популярними є сплави річками Тиса та Боржава. І велосипедні мандрівки з пізнанням історії, культури, традицій краю.

Любителі гастрономії, традицій, культури та історії можуть долучитись до роботи з виробництва бринзи – традиційного для Закарпаття овечого сиру. 

Асоціації вівчарів Хустщини у літній період планують продемонструвати традиції сироваріння і завоювати довіру нових прихильників бринзи. На Міжгірщині працює школа вівчарства, де теж під час відпочинку можна здобути новий досвід і навчитися робити сир.

У містах теж думають, як розважити своїх туристів. Хочу відзначити зворушливу і захопливу, загадкову і таємничу екскурсію «100 хвилин за межами часу», яку проводять у замку Паланок у Мукачевому, це музична театралізована програма, з вогнями, шикарними видами на нічне місто.

Окремо скажу про парки на території урочища Воєводино та Деренівської купелі – вони просто зачаровують гостей своєю красою і романтикою. А для митців стають місцем проведення пленерів, фотосесій.

Хочу звернути увагу туристів на цікаву та багату історію наших сіл. Звісно, треба більше цікавитись. До прикладу, село Ужок. Мало хто знає, що там у радіусі 20 км, у Великоберезнянському районі Закарпаття є відразу кілька родзинок: росте один з найстарших дубів України (понад 1200 років), є два об'єкти під захистом ЮНЕСКО (букові праліси, храм св. Михайла), також тут стик трьох кордонів (гора Кременець: Польща, Словаччина, Україна) і місце падіння найбільшого метеориту Європи (село Княгиня, 9 червня 2016 року була 150-а річниця із дня падіння), і до всього - ще й відомі джерела мінеральних вод.

Актуальними, як завжди, лишаються старі добрі фішки туристичного Закарпаття, наприклад, термальні води. Сьогодні тут зосереджено 10 басейнів, що пропонують послуги оздоровлення. Це відомі нам локації у Береговому, Косині, Мукачевому, Велятині, Ужгороді, Нижньому Солотвині, Виноградові. Поряд із ними активно розвивається інфраструктура, заклади розміщення та відпочинку. Також лишаються брендом краю мінеральні води та зосереджені навколо них заклади розміщення, цього року майже усі заклади пропонують своїм туристам анімаційні програми.

Звичайно, туристів цікавлять смаки Закарпаття. Це й дегустаційні зали на території виробників натуральних продуктів за традиційними технологіями, звісно, це сир (з молока овець, корів, кіз і буйволів), дегустація м'ясних виробів у селі Ботар, Нижнє Селище, вина на Берегівщині, Мукачівщині, Ужгородщині, Виноградівщині, дегустація меду в Мукачевому. Відчути ці смаки можна й на фестивалях.

Останнім часом замки в містах Ужгород, Мукачеве стали ще цікавішими, з'являються нові анімаційні програми, що додають емоцій і вражень. Варто відвідати Закарпатський музей архітектури та побуту, де можна побачити історію краю минулих століть в одному місці, а ще - приєднатись до анімаційних програм і реконструкцій.

Досить багато у нас спортивних подій, чемпіонатів України з різних видів спорту. Це й змагання парапланеристів, велосипедистів, мотоциклістів, плавання, американський футбол і регбі. Все це позитивно впливає на імідж краю.

ЗА ТІ Ж ГРОШІ ТУТ МОЖНА КРАЩЕ ВІДПОЧИТИ!

Насамкінець ми поцікавилися в експертів, чому вони радили б обирати Закарпаття – віддаючи перевагу все-таки цьому краю перед пляжами Одеси, Херсона та Миколаєва?

Федір Шандор із притаманним йому гумором у цьому випадку каже, що тут навіть думати нічого – відпочинок у краї, де й гори, й долини, й термали, й дегустаційні зали – це у будь-якому випадку краще, ніж смажитися на переповнених натовпами туристів-лежак вітчизняних пляжах.

Олександр Коваль відзначає, що Закарпаття в цьому плані пропонує справжній і неповторний колорит, адже тут гості мають можливість за 2-3 дні відчути себе частинками різних культур, починаючи з румунської, угорської, окремо слід відзначити гуцульську, бойківську чи лемківську, традиційну закарпатську, ну, й звісно українську.

- Закарпаття, це тихий і спокійний відпочинок для різних цільових груп. Навіть, якщо це ділові люди, вони зможуть комфортно після проведення наради чи конференції відпочити посеред гір, чистого повітря, лісу і водойм. Лікування та оздоровлення, це традиційна перевага Закарпаття. За останні роки значно покращився рівень сервісу та інфраструктури багатьох об'єктів. Їжа та гастрономія – навіть якщо вам пропонують страви кухні Закарпаття за межами краю, чи то у Львові, чи в Києві – оригінальний смак ви зможете відчути лише на Закарпатті. Адже на це впливає досвід кухарів, продукти, повітря і вода. Ну й основне, чим можна заохотити туристів – наразі на Закарпатті дешевше відпочивати, ніж на півдні, тож ви зможете провести тут більше днів відпустки, при тому - якісніше, із різноманітними атракціями та враженнями.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-