Подорожі: Стамбул. Одне місто - дві сторони світу

Подорожі: Стамбул. Одне місто - дві сторони світу

Фото
Укрінформ
Місто, що об'єднує дві частини світу, місто мечетей і хмарочосів, місто спокою і метушні, місто нескінченних потоків людей і конкуренції – Стамбул, культурна і торгова столиця Туреччини. Місцеве поєднання азіатської та європейської культур приховує безліч незвіданого, навіть в ароматі турецької кави або хрусткій скоринці пахлави....

Географія

Стамбул розташований між двох морів – Чорним і Мармуровим. Чорне море впадає в Мармурове через затоку Босфор, яка ділить місто на 2 частини: азіатську та європейську. Щодня велика кількість суден форсують Босфор, оскільки Стамбул є основним портом країни. Води затоки - це торговельні шляхи, саме тому купатися в них не прийнято. У годині їзди від Стамбула розташовані острови, що омиваються Мармуровим морем. Більшість туристів прямують саме туди, щоб освоїти пляжі блакитних берегів.

Пам'ятки європейської частини

Основна частина мегаполісу і місцевих визначних пам'яток розташовані в європейському регіоні міста.

Площа Таксим (район Бейолу) – одне з найпопулярніших місць серед туристів: готелі, магазини відомих брендів і просто бутіки, ресторани і кафе турецької кухні, сувенірні лавки з виробами на будь-який смак і колір. І все це переповнене людьми вдень і вночі.

Довга вулиця Істікляль – рай для туристів-шопоголіків. Придбати і скуштувати там можна все, що душі завгодно. Цілодобово нескінченні потоки людей купують, куштують, прогулюються, слухають вуличних музикантів і тим самим стають невід'ємною частиною мегаполісу.

Істікляль - центр нічного життя, саме в цей час доби вона насичена подіями і проявляються її найяскравіші фарби. До неї примикають вузькі вулички, на одній з яких розташовуються молодіжні кафешки, де вечорами велика кількість студентів намагається вміститися в маленьких просторах нічних закладів. Гучна музика, сміх і вигуки, сигаретний дим і тісні проходи між столиками – все це створює атмосферу особливого студентського резонансу життя, у який звичайному перехожому вдасться зануритися навіть просто проходячи повз.

Гуляючи по вулиці Істікляль, від шопінгу можна плавно перейти до огляду історичних пам'яток. Однією з таких є Галатська вежа, з якої відкривається дуже гарна панорама Стамбула, особливо на лазурну протоку Босфор. Вежа розташована в центральному районі європейської частини Таксим. Цю історичну цінність відвідати точно варто. Але ось з цінами не все так просто: для місцевих жителів вартість в 3 рази менше, ніж для туристів. Навіть якщо ви прикинетесь турецьким громадянином і промовите "мерхаба" (привіт) або будете в супроводі друзів-турків, вас все одно ідентифікують як іноземця. Тому одразу беріть свій туристичний квиток «іншого кольору» і піднімайтеся вгору за порцією свіжих вражень.

Неможливо пройти повз головних визначних пам'яток Стамбула - мечеті Айя Софія і Султанахмет. Остання є чинною мечеттю для мусульман. До речі, у мусульманській вірі, перш, ніж зайти в мечеть молиться (в середньому прийнято 5 разів на день), чоловіки повинні вимити ноги, руки та обличчя водою в спеціальних раковинах, розташованих біля входу в мечеть. Підлога всередині застелена килимами і заходити необхідно тільки босим.

Жінки ж, моляться окремо від чоловіків - або на другому поверсі мечеті, або в окремому відгородженому кутку. Під час молитви фотографувати заборонено, тому зафіксувати всю велич інтер'єру мечетей можна виключно в перервах між молитвами, коли молебні майже порожні.

Кожна мечеть має мінарети - вежі, де муедзин (служитель мечетей) своїми піснями закликає на молитву. Цей клич лунає чи не на весь Стамбул, по черзі переходячи з мінарету однієї мечеті в мінарет іншої. Тому не лякайтеся, коли вперше почуєте незвичайний спів, що лунає по всіх вулицях центру. Через кілька днів звучання мінаретів стане невід'ємною частиною вашого перебування в Стамбулі. У цей момент хочеться зупиниться, забути про все і слухати відлуння звуків, що доносяться з високих веж.

Пам'ятки азіатської частини

Азіатська частина складається з мечетей і маленьких затишних будинків у східному стилі, більшість з яких – спальні райони, куди місцеві жителі повертаються додому після напружених трудових буднів в офісних центрах європейської частини. Незважаючи на те, що кількість людей, як у європейській, так і в азіатській частинах, практично однакова, другій все ж таки відчуття дому та спокою, безпеки та впевненості притаманне більше. Як би швидко не їздив транспорт і не ходили люди, навіть цей ритм заспокоює душу, маючи свою особливість і певний дух Азії. У таких тонких контрастах і пізнається порівняння різних сторін світу одного міста.

Популярністю тут користується набережна в районі Ускудур. Уздовж Босфору в кілька рядів стоять вуличні м'які дивани, де погожими теплими вечорами не завжди легко знайти вільне місце, щоб побачити одну з визначних пам'яток «Азії» – Дівочу Вежу, яка на маленькому острівці посеред затоки скромно світить вогниками.

Під час прогулянки не проходьте повз кольорових карамельних льодяників, які готують прямо на ваших очах. Уже тільки заради самого процесу приготування їх варто спробувати.

Курорти Стамбула

Стамбул – місто більш туристичне, ніж курортне, навіть не зважаючи на своє розташування. Для того, щоб скупатися, необхідно дістатися до "Принцевих островів", де є можливість прийняти сонячні та водні ванни в Мармуровому морі. Така поїздка займе годину і обійдеться у 5 лір (близько 1$).

Один з таких островів - дивовижної краси клаптик землі, розташований на лісистому узвишші - Адалар. Зелений острів посеред моря не залишає туристів байдужими. Уздовж звивистих вулиць стоять маленькі затишні котеджі в грецькому стилі, проходячи повз яких відчуваєш себе елітним дачником-курортником. Машин на острові немає, а весь хаотичний рух створюється за рахунок коней, мопедів та велосипедів. На острові в основному живуть тільки заможні люди, бо земля тут дуже дорога і ціни відповідно теж високі.

По прибуттю на острів, насамперед, необхідно знайти пункт прокату велосипеда або ж стоянку коней. Оренда велосипеда на цілий день обійдеться в 25 лір (близько 7$). Наявність такого транспорту допоможе дістатися до пляжів. В основному пляжі платні і деяким з них характерна відсутність піску, який замінює вистелена імітація зеленої трави, а сам прохід у морі, як у басейн - з драбинкою.

Тому, якщо ви не любителі таких пляжів і вас важко підкупити шезлонгами, музикою і баром, вам необхідно пошукати «дикі» пляжі, де вражень від справжніх піщаних берегів Мармурового моря буде більше.

Після повного релаксу на берегах острова, повертаючись в Стамбул на поромі, не впустіть можливість насолодитися морським бризом і красою островів, що віддаляються і ховаються за обрієм.

Засоби пересування

Стамбул - місто руху і торгівлі. Переповнені пішоходами і машинами вулиці створюють відчуття запущеного механізму, який працює злагоджено, не збиваючись з ритму. І, як тільки робиш перший крок на вулиці метушливого, але при цьому оповитого шармом, міста, ти стаєш його невід'ємною частиною і бездоганно дотримуєшся його правил, повністю вливаючись у ритм його життя. Здається, що, якщо хоч якась його складова дасть збій, усе перетвориться на всепоглинаючий хаос. Саме тому рух на вулицях дуже швидкий - усі автомобілі, включаючи громадський транспорт, розсікають вулиці зі швидкістю 100 км, намагаючись встигнути в потрібний час в потрібне місце. Немає часу на роздуми. Рух – ось головний закон міста. Адже якщо транспорт буде повільним, вулиці стануть рекордсменами по трафіку на континенті.

Як би економно ви не прораховували бюджет перед поїздкою до Стамбулу, обов'язково враховуйте, що громадський транспорт досить дорогий. А оскільки місто велике, то уникнути його використання практично неможливо. У Стамбулі існує багато видів міського транспорту. Одним з найбільш розвинених у місті є річковий - пором, який переправляє жителів між двома частинами міста. Процедура використання річкового транспорту подібна метро - вхід через турнікети з використанням абонемента або жетона. 10-15 хвилин - і ви на іншій стороні. Таким чином, кожен день мешканці повертаються з роботи, в більшості випадків з європейської, додому - в спальні райони азіатської частини.

Найдорожчий, але швидкий вид транспорту – це жовте таксі, якого на дорогах Стамбула не злічити. Якщо ви сильно спізнюєтеся або просто економите час (але не гроші) – варто просто підійти до найближчого таксі і замовити маршрут. Середній тариф - 20 лір (близько 6$). Що стосується міського наземного, підземного та водного транспорту - одноразовий квиток обійдеться в 3 ліри (близько 0,5$). У цілому, за день вам необхідно буде витратитись мінімум на 4 поїздки, якщо ви, звичайно, не прихильник виключно пішого туризму.

Традиційна кухня

На центральних вулицях міста знаходиться велика кількість кафе і ресторанів з національною турецькою кухнею, де кількість людей не зменшується з ранку до вечора. Це саме та схожа риса двох частин Стамбула – велика кількість різних закладів і нескінченні потоки людей в них.

Їжа в Туреччині дуже різноманітна - починаючи від кебабів, долми, варіацій овочевих страв, заправлених оливковою олією, закінчуючи солодощами - пахлавою, кунафою, рахат лукумом та іншими їстівними шедеврами.

Така велика кількість солодощів не залишить байдужим жодного ласуна. Вітрини вулиць заставлені різноманітними десертами, повз яких ну дуже складно пройти!

Варто згадати і про турецькі сніданки, які за традицією включають кілька видів сиру й оливок. У закладах, де включені такі сніданки, в основному, ви платите фіксовану суму та їсте скільки душі завгодно. Вартість такої трапези становить 20 лір. У середньому чек в кафе, де можна замовити перше, друге і десерт, становить 25 лір. Але важливо пам'ятати, що вся турецька їжа масна та калорійна - дотримуватись дієти тут практично неможливо.

Філіжанку справжньої турецької кави, приготованої на піску і що має специфічний смак, можна випити за 4 ліри, а чай, сервірований в традиційному турецькому скляному посуді під назвою "бардак", обійдеться вам в 2 ліри (до речі, майже в усіх закладах чай подається саме в "бардаку").

Поширеним перекусом у Стамбулі вважається смажений турецький каштан. Його вирощують окремо, він більший за розміром, ніж звичайний вуличний, а за смаком нагадує картоплю. За 100 грам з вас візьмуть 8 лір. Смажать каштани на вулицях цілодобово, через що з'являється пелена диму й запахів, що огортає і манить перехожих.

Подібно каштанам, на кожному кроці стоять вози з бубликами, посипаними кунжутом або маком. Вони дуже нагадують про дитинство. Обов'язково спробуйте разом з тим і айран - традиційний кисломолочний напій. Це один з найпопулярніших перекусів в Стамбулі. І обійдеться він всього в пару лір. Іноді для щастя багато не потрібно.

Все включено: гарний вид + смачна їжа

Красиві види можна спостерігати не тільки з пристосованих оглядових майданчиків, а ще й з багатьох кафе та ресторанів, де є можливість насолодитися як смачною трапезою, так і чарівною панорамою міста.

Наприклад, можна зайти в Suppa Cafe (Ускудар, Бейлербей), покуштувати дивовижно смачну запечену на вугіллі рибу і помилуватися прекрасним видом на Босфор.

А в ресторані Desde подають традиційний турецький сніданок у всьому його виконанні – оливки, сир, ковбаси, джеми, гаряче блюдо. Всю цю велику кількість смакоти можна їсти, спостерігаючи за вікном пейзажі долини Чамліджа (Çamlıca).

Зоряним небом приємніше всього милуватися з тераси на даху ресторану біля вулиці Істікляль. У меню тут переважає європейська кухня, а сам заклад славиться великим вибором різної пасти. Під час вечері відвідувачі отримують чудовий вечірній вид на найбільшу мечеть Айя-Софію.

Цікаві факти:

- однією з особливостей Стамбула є велика кількість котів на вулицях міста. Іноді здається, що їх кількість прямо пропорційна кількості голубів у Києві, і ведуть вони себе досить вільно. Те, що Стамбул - це місто котів, однозначно факт!

- на центральних вулицях Стамбула часто можна побачити турків, які продають тільки воду в пляшках і селфі-палиці. Мабуть турки вважають, що це дві найнеобхідніші речі для сучасної людини.

- Туреччина – рай оливкових дерев. Тому оливки у себе вдома має кожна сім'я, вживаючи в їжу щодня на сніданки.

- Кліп одного з найпопулярніших хітів цього літа - Feel Махмута Орхана (Mahmut Orhan) і Сени Сенер (Sena Sener) - знімали саме в Стамбулі. Тому повернувшись з подорожі, подивіться цей дивовижний кліп з мотивами турецької музики, як коротке резюме побаченого в Стамбулі.

Фото і текст: Владислава Чернова спеціально для "Укрінформ"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-