Біла Церква претендує на номінацію «7 чудес України» від Київщини

Біла Церква претендує на номінацію «7 чудес України» від Київщини

Укрінформ
На святкування Дня Державного Прапора 23 серпня до Білої Церкви завітав організатор всеукраїнської акції «7 чудес України» Микола Томенко.

Команду журналістів, які прийшли на це свято, зустрічали сніданком у залі засідань міської ради мер Геннадій Дикий, пан Томенко, кандидат історичних наук, автор книги «Історія Білої Церкви» Євген Чернецький та громадський діяч, депутат ВР України VII-го скликання Володимир Полочанінов.

Площа біля міськади, де відбувалося урочисте підняття національного прапора України, рясніла вишиванками, жовто-блакитними прапорами та щирими посмішками. Люди співали національних пісень, ще одним бонусом із позапланових заходів був дитячий флеш-моб у парку імені Тараса Шевченка. Жителі та гості міста мали нагоду поспілкуватися з мером міста Геннадієм Диким та іншими представниками влади.

На запитання репортера: «Як би ви описали місто Білу Церкву одним реченням?» Геннадій Анатолійович відповів: «Це місто з глибинною історією, традиціями, це місто добра і любові!»

І ми мали змогу переконатися в цьому особисто.

Ініціатором прес-туру, покликаного висвітлити туристичний потенціал Білої Церкви, виступила голова Київської обласної ради Ганна Старикова, вона й запросила на екскурсію містом журналістів центральних телеканалів та кореспондентів державних інформаційних служб. Старикова переконана, що найближчим часом основним пріоритетом Київщини буде саме розвиток туристичної галузі. Ця акція дає колосальні можливості для залучення інвестицій у розвиток та відновлення міста, можливість показати існуючі історичні надбання, його багату архітектурну та паркову культуру.

За умовами акції «7 чудес України» кожна область мала право висунути лише одне місто-кандидата. І вибір Київщини був не випадковий, підкреслює пані Старикова: «Біла Церква – це повноцінний конкурент серед інших фіналістів заходу «7 чудес України», це справжня перлина регіону!»

Нагадаємо, у випадку потрапляння до складу переможців, що визначиться сумою показників голосування та експертної оцінки, Білу Церкву очікує бонус – фільм про місто, поліграфічні видання різними мовами світу та, промо-акції на користь розвитку історичних та туристичних скарбів міста.

На думку пана Томенка, Біла Церква – це ідеальний перспективний проект туру вихідного дня як для Киян і мешканців області, так і для всієї країни.

З Києва до Білої Церкви автотранспортом їхати близько години, тобто, можна дістатися, відвідати визначні місця та ввечері повернутися додому. За словами Миколи Томенка, успіх у змаганнях переважно залежить від дій міської влади та органів самоврядування, і Біла Церква має тут великий потенціал. Планується реставрування та реконструкція пам’яток історії за старими архівними фотографіями.

Щодо існуючих історичних святинь, то варто почати із Замкової гори, на якій і розташована «Біла Церква», яка, до речі, спершу мала брунатний колір, як і всі церкви того часу. А називалась вона тоді Церква Білого, на честь святого Георгія (Юрія), який носив біле вбрання та срібні обладунки. Поряд у 1983 році було встановлено пам’ятник Ярославу Мудрому, засновнику городища Юріїв (далі - місто Біла Церква). Тут же розміщений краєзнавчий музей, де збереглися рештки давнього храму. З гори відкривається неймовірно гарний краєвид на річку Рось.

Існує суперечлива думка щодо зародження міста. Історична пам’ятка національного значення Палієва гора розташована на території дендропарку «Олександрія», тож статус заповідної зони не дає можливості провести повноцінні археологічні розкопки. Проте історик Євген Чернецький розповів про унікальну знахідку - атрибут єпископа зі зображенням Святого Георгія і надписом «agiosgeorgeos» грецькою мовою. Краєзнавці також кажуть, що це місце використовувалось і як козацький табір.

На початку XIX-го сторіччя назва Палієва гора фіксується на мапах та в народних оповіданнях. Проте важко стверджувати про перебування тут полковника Палія, хоча він декілька разів штурмував Замкову гору і центр міста. Євген Чернецький припускає, що Палій міг тимчасово базуватися там під час відступу.

На іншому березі річки Рось красується урочище Голендерня, яке увійшло до території заповідної зони парку «Олександрія» у 2008 році, де незабаром планують збудувати парк активного відпочинку європейського рівня.

Про історію та красу ландшафтів Олександрійського парку можна розповідати довго, але краще один раз це все побачити. Тут черпали натхнення Тарас Шевченко, Олександр Пушкін…

Олександра Браницька створювала парк практично власними руками, беручи натхнення із закордонних мандрівок світом. Тому є численні приклади: Китайський місточок, де можна загадати бажання; «Руїни» у британському стилі навпроти озер з лебедями з одного боку, та потужний водоспад з іншого; колонада «Луна» у вигляді грецького амфітеатру (назва «Луна» походить від унікальних акустичних властивостей, продемонструвати які запросили фіналістку проекту «Голос. Діти» Настю Багінську), безліч видів рослин з усіх куточків світу (деякі з них рідкісні, занесені до Червоної книги) тощо.

Останнім пунктом мандрівки був костел святого Івана Хрестителя, реконструкція ліпнини і фресок якого свого часу обійшлася дорожче ніж будівництво самого храму. У цьому костелі можна побачити старі фото та ілюстрації початкового вигляду споруди. Журналістам дозволили піднятися під самісіньку баню костьолу, звідкіля відкривається вид на Замкову гору, побачити там годинник-куранти, насолодитися органною музикою. До речі, орган у цій культовій споруді було встановлено нещодавно, лише у 1990 році.

Тож, місто Біла Церква дійсно має величезну історичну спадщину, потужний потенціал для розвитку туризму. Мандрівка Білою Церквою залишає по собі відчуття миру, любові та гордості за рідну землю.

Юлія Овсяннікова, Укрінформ.

Фото автора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-