Hubble сфотографував Юпітер з обох боків

Hubble сфотографував Юпітер з обох боків

Фото
Укрінформ
Космічний телескоп Hubble сфотографував Юпітер - найбільшу планету Сонячної системи - з обох боків.

Про це повідомляє NASA, передає Укрінформ.

Фотографії були зроблені 5 і 6 січня 2024 року.

Hubble щороку проводить моніторинг Юпітера та інших планет Сонячної системи в межах програми Outer Planet Atmospheres Legacy Program (OPAL). Це пов'язано з тим, що хмари, туман, сильні пориви вітру на планеті призводять до постійної зміни погодних умов.

На одному з фото внизу праворуч можна розгледіти об’єкт, який іноді називають «Молодшою червоною плямою». Цей антициклон став результатом злиття штормів у 1998 і 2000 роках. Спочатку він був білим, але в 2006 році почервонів, потім повернувся до бежевого кольору.

Цього року він знову дещо почервонів. Джерело червоного забарвлення невідоме, але це може бути результатом хімічних сполук: сірки, фосфору або органічних речовин.

Читайте також: Астрономи виявили новий тип зірки в «серці» Чумацького Шляху

«Молодша червона пляма», рухаючись у протилежному напрямку, проходить повз Велику червону пляму приблизно що два роки.

На другій фотографії видно, що штормова активність проявляється і на протилежній півкулі Юпітера. Шторми - темно-червоний циклон і червонуватий антициклон - з’являються праворуч від центру планети. Вони обертаються в протилежних напрямках, що вказує на чергування систем високого та низького тиску.

Читайте також: Hubble показав карликову галактику, в якій народжуються зірки

Як повідомляв Укрінформ, космічна станція NASA «Юнона» наблизилась до супутника Юпітера Іо і зробила детальні фото вулканічної активності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-