Федоров назвав пріоритетні задачі від Сил оборони для виробників дронів

Федоров назвав пріоритетні задачі від Сил оборони для виробників дронів

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр із інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав пріоритетні задачі від Сил оборони України для виробників дронів.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі.

"Зустрівся зі 120+ виробниками дронів. Безпілотників буде більше", - зазначив Федоров.

За його словами, у 2022 році Україна фактично створила з нуля ринок дронів.

“Зараз у ньому сотні компаній. Це результат послідовної політики і відкриття ринку. Відкритий ринок змінює правила гри, і це наша свідома позиція, щоб дати можливості увійти на нього всім, а потім створити конкуренцію. На це й була ставка", - сказав Федоров.

Минулого року, підкреслив віцепрем'єр, вдалося суттєво масштабувати українське виробництво безпілотників: 67 моделей отримали кодифікацію, 58 отримали держконтракт.

Загалом на ринку працюють понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів, повідомив Федоров.

"На зустрічі з виробниками кілька днів тому наголосив, що у 2024 році компаніям треба масштабуватися — бо дронів треба більше", - зауважив очільник Мінцифри.

За його словами, "ми, зі свого боку, і далі змінюємо поліси, адаптуємо закони й працюємо над полегшеним контрактуванням. З ключового — зараз нам треба стандартизувати вимоги та тактико-технічні характеристики для дронів. Також для виробників важливо розуміти прогнозування контрактів і потреб Генштабу — працюємо і над цим".

Федоров назвав пріоритетні технології БпЛА для розвитку українського "Ланцета", AI для автоматичного захоплення цілей, керованого боєприпаса, наведення на РЕБ та удару по них, антидронових рішень тощо.

Як наголосив віцепрем'єр, "це топзадачі від Сил оборони для виробників зараз. Також активно працюємо по треку розвитку роботизованих платформ, боєприпасів та РЕБ — майже щотижня нова одиниця отримує кодифікацію за стандартами НАТО".

Читайте також: «Армія дронів» за тиждень уразила майже 400 опорних пунктів росіян

Він нагадав, що торік був запущений кластер для розвитку військових технологій Brave1, який підтримує виробників інновацій, видає гранти й допомагає з допуском до експлуатації та кодифікацією. У планах, повідомив Федоров, збільшити розмір грантів до 200 тисяч доларів, щоб винахідники могли зробити якісний прототип.

"Крім виробників дронів, на зустрічі були основні стейкхолдери. Дякую за спільне бачення міністру оборони Рустему Умєрову, голові Держспецзв’язку Юрію Мироненку, директору Агенції оборонних закупівель Марині Безруковій, начальнику Центрального управління безпілотних систем Генштабу Павлу Позднякову", - підкреслив Федоров.

Як повідомляв Укрінформ, за словами Федорова, з 15 по 29 січня оператори ударних підрозділів, що забезпечуються в межах проєкту "Армія дронів", уразили 26 танків ворога.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-