Штучний інтелект може збільшити нерівність між країнами - аналіз МВФ

Штучний інтелект може збільшити нерівність між країнами - аналіз МВФ

Укрінформ
Штучний інтелект вплине на майже 40% робочих місць у всьому світі та може збільшити нерівність між країнами.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в блозі директорки-розпорядниці МВФ Крісталіни Георгієвої.

«У новому аналізі співробітники МВФ вивчають потенційний вплив ШІ на світовий ринок праці. Багато досліджень передбачають ймовірність того, що робочі місця будуть замінені ШІ. Проте ми знаємо, що в багатьох випадках штучний інтелект може доповнювати роботу людини. Аналіз МВФ враховує обидва ці аспекти. Висновки аналізу вражають: майже 40% робочих місць у світі піддаються впливу ШІ. Історично склалося так, що автоматизація та інформаційні технології, як правило, впливали на рутинні завдання, але одна з речей, яка відрізняє ШІ, це його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. Як наслідок, країни з розвиненою економікою стикаються з більшими ризиками, пов’язаними зі штучним інтелектом, але також мають більше можливостей використовувати його переваги, ніж країни з ринком, що розвивається», - заявила вона.

Читайте також: Samsung представив домашнього робота-компаньйона зі штучним інтелектом

Георгієва додала, що у країнах з розвиненою економікою близько 60% робочих місць можуть бути піддані впливу ШІ.

«Приблизно половина поточних робочих місць може виграти від інтеграції ШІ, що підвищить їхню продуктивність. Для іншої половини додатки штучного інтелекту можуть виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди, що може знизити попит на робочу силу, призвести до зниження заробітної плати та скорочення найму. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути», - заявила глава МВФ.

На її думку, у країнах, що розвиваються, і в країнах з низьким рівнем доходу очікується, що вразливість від ШІ становитиме 40 і 26% відповідно.

«Багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами ШІ, що підвищує ризик того, що з часом ця технологія може погіршити нерівність між країнами», - заявила Георгієва.

Зазначається, що у більшості сценаріїв штучний інтелект, ймовірно, погіршить загальну нерівність, яка може призвести до подальшого розпалювання соціальної напруги через цю технологію.

Країнам вкрай важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перепідготовки для незахищених працівників.

«Роблячи це, ми можемо зробити ШІ-перехід більш інклюзивним, захищаючи засоби до існування та стримуючи нерівність», - сказала глава МВФ.

Співробітники МВФ оцінили готовність 125 країн до ШІ-переходу.

Результати показують, що розвинуті економіки та деякі країни з ринковою економікою, що розвивається, як правило, краще готові для впровадження ШІ, ніж країни з низьким рівнем доходу, хоча між країнами існують значні відмінності.

Читайте також: Nvidia готує масове виробництво спеціальних ШІ-чипів для Китаю - Reuters

Також країни з розвиненою економікою повинні надавати пріоритет інноваціям та інтеграції штучного інтелекту, одночасно розробляючи надійну нормативну базу. Такий підхід створить безпечне та відповідальне середовище штучного інтелекту, допомагаючи зберегти довіру громадськості. Для країн із ринками, що розвиваються, пріоритетом має бути закладення міцного фундаменту шляхом інвестицій у цифрову інфраструктуру та робочу силу з цифровою компетентністю.

Як повідомляв Укрінформ, члени Європейського парламенту, представники країн-членів ЄС та експерти Європейської комісії уклали політичну угоду щодо закону про штучний інтелект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-