Китай побудує в Антарктиді сотню нових телескопів

Китай побудує в Антарктиді сотню нових телескопів

Укрінформ
Китай планує побудувати на Південному полюсі нову групу телескопів для спостереження за космосом упродовж тривалих полярних ночей.

Прототип телескопа нещодавно успішно завершив дослідну експлуатацію і тестування на холодному континенті, передає Укрінформ із посиланням на CGTN.

Передбачається, що в рамках нового проєкту під назвою «Око неба на Південному полюсі» (Antarctic TianMu Time-domain Astronomical Observation Array) в Антарктичному регіоні буде розгорнуто 100 оптичних телескопів із малою апертурою, кожен із яких спостерігатиме за частиною неба площею 10 000 квадратних градусів.

За словами розробників проєкту з Шанхайської астрономічної обсерваторії при Академії наук КНР, ці оптичні телескопи щороку здійснюватимуть безперервні спостереження протягом полярної ночі.

Прототип телескопа був доставлений на китайську антарктичну станцію «Чжуншань» (Zhongshan Station) під час 39-ї наукової експедиції та з лютого впродовж 248 днів безперервно використовувався для спостережень. Він продемонстрував високу надійність та ефективність, надавши дослідникам велику кількість якісних даних.

Аналіз отриманих зображень засвідчив, що фотометрична точність прототипа досягає однієї тисячної зоряної величини, як і передбачено його технічними параметрами.

Шанхайські фахівці також зазначили, що їхній прототип є першим у Китаї обладнанням для астрономічних спостережень в Антарктиді на основі технології дрейфуючого скануючого пристрою, який дозволяє телескопу відстежувати небесні об’єкти без приводного механізму, не змінюючи своєї позиції спостереження.

Китайські науковці зауважили, що географічно Антарктида має низку переваг для спостереження за космічними об’єктами, у зв’язку з чим Китай планує реалізувати на південному континенті різні астрономічні проєкти.

Читайте також: NASA досліджує озеро в Туреччині, аби зрозуміти геологічну історію Марса

Як повідомляв Укрінформ, приватна китайська компанія i-Space у неділю успішно запустила власну комерційну ракету-носій «Гіпербола-1» (Hyperbola-1 або SQX-1), яка вивела на навколоземну орбіту прототип майбутнього вантажного корабля багаторазового використання B300.

Фото: SHAO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-