Китай вивів у космос прототип вантажного корабля багаторазового використання

Китай вивів у космос прототип вантажного корабля багаторазового використання

Укрінформ
Приватна китайська компанія i-Space у неділю успішно запустила власну комерційну ракету-носій «Гіпербола-1» (Hyperbola-1 або SQX-1), яка вивела на навколоземну орбіту прототип майбутнього вантажного корабля багаторазового використання B300.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Ракета з космічним апаратом, що отримав назву Di'er-1, стартувала з космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі на північному заході Китаю о 15:00 за місцевим часом (9:00 за Києвом).

Повідомляється, що Di'er-1 успішно вийшов на орбіту висотою 500 км.

Головною метою його запуску є випробування роботи систем майбутнього корабля багаторазового використання B300, здатного транспортувати до 300 кг вантажу, і верифікація його технічних параметрів, закладених китайською компанією-розробником AZSpace.

Апарат також обладнаний корисним навантаженням для зйомки Землі та проведення експериментів у галузі природознавства.

Читайте також: Китай запустив у космос супутник дистанційного зондування

«Гіпербола-1» являє собою чотириступінчасту невелику ракету-носій із чотирма твердотільними двигунами, доповненими рідинним двигуном керування орієнтацією. Ракета відносно не дорога у виробництві і призначена для виведення корисних вантажів у космос.

Вона має діаметр 1,4 м, загальну довжину 24 м, масу близько 42 тонн і здатна вивести на навколоземну орбіту на висоту 500 кілометрів понад 300 кілограмів корисного вантажу.

Успішний перший політ «Гіпербола-1» відбувся в липні 2019 року, проте наступні три польоти зірвалися через технічні несправності.

Ця місія стала шостим польотом комерційної ракети-носія SQX-1.

Окрім i-Space, у Китаї є ще дві приватні компанії, які розробляють власні ракети для орбітальних місій.

Як повідомляв Укрінформ, ракета-носій New Shepard компанії Blue Origin, яку заснував мільярдер Джефф Безос, вже 18 грудня спробує здійснити перший за останні 15 місяців політ із вантажем на борту.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-