Китай обмежить експорт матеріалу для виробництва автомобільних акумуляторів

Китай обмежить експорт матеріалу для виробництва автомобільних акумуляторів

Укрінформ
Китай, найбільший у світі виробник і експортер графіту, матеріалу, який використовується у виробництві автомобільних акумуляторів, у тому числі й електрокарів, запровадить контроль за його експортом.

Про це повідомляє Міністерство торгівлі КНР, передає Укрінформ. 

Обмеження набудуть чинності з 1 грудня. 

У повідомленні йдеться, що експортний контроль за визначеною групою продуктів із графіту, встановлюється з метою захисту національної безпеки та інтересів Китаю і не націлений на якусь конкретну країну. 

Від грудня компанії-експортери графіту повинні будуть проходити процедуру ліцензування й отримання дозволів на торгівлю продуктами з цього матеріалу як товарами подвійного призначення, які можуть бути використані у військових цілях.

Йдеться про два типи графіту, включаючи синтетичний графіт високої чистоти, високої твердості та високої інтенсивності, а також природний лусковий графіт і продукти з них.

Мінторгівлі повідомило, що три типи високочутливих графітових виробів уже були під тимчасовим експортним контролем і включені до нового списку.

При цьому відомство скасувало тимчасовий контроль над п’ятьма менш чутливими продуктами графіту, які використовуються в основних галузях промисловості, таких як металургія та хімічна промисловість.

Читайте також: Єврокомісія почала антисубсидійне розслідування щодо китайських електрокарів

За даними китайської митниці, найбільшими покупцями графіту з Китаю є Японія, Сполучені Штати, Південна Корея та Індія. З усіма цими країнами Китай має складні відносини, а перші дві ще й проводять цілеспрямовану політику обмеження доступу Китаю до передових напівпровідникових технологій, намагаючись перешкодити їх потраплянню до китайської армії. 

Від 1 серпня в Китаї діють аналогічні обмеження на експорт галію і германію, металів, критично важливих для виробництва мікросхеми. Встановлені обмеження призвели до скорочення їх експорту з Китаю і підвищення цін на них за його межами.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство торгівлі Сполучених Штатів у вівторок посилило правила контролю за експортом американських передових напівпровідникових мікросхем до КНР, аби запобігти їхньому використанню Китаєм для нарощування військової могутності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-