Китайські вчені розробили павутинний шовк, міцніший за бронежилет

Китайські вчені розробили павутинний шовк, міцніший за бронежилет

Укрінформ
Китайські вчені розробили перше цілісне повнорозмірне павутинне шовкове волокно, отримане з генетично модифікованих шовкопрядів, яке демонструє шестикратну міцність порівняно з бронежилетом.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Дослідники з Університету Дунхуа в Шанхаї проводили дослідження з метою розробити стійкі, екологічно чисті, високоміцні та надміцні альтернативи нестабільним синтетичним волокнам, таким як нейлон.

Для цього вони вивчили властивості нейлону й кевлару, матеріалу, який використовується для бронежилетів, і запропонували власну теорію про природу пружності та міцності.

Застосувавши її до структури шовкових волокон, науковці визначили параметри, яким ці волокна мають відповідати, щоб бути еластичними й надзвичайно міцними.

Потім модифікували гени шовкопрядів, щоб вони синтезували цільні поліамідні волокна павутинного шовку з високою міцністю на розрив і винятковою пружністю.

Читайте також: У Японії розробляють перші у світі пластикові пляшки з біологічної сировини

За словами дослідників, отримані результати прокладають шлях для комерціалізації павутинного шовку як стійкого замінника синтетичних волокон, який можна використовувати для виготовлення широкого переліку продукції, - від хірургічних швів до зручних бронежилетів.

Як повідомляв Укрінформ, група вчених змогла вперше повністю секвенувати Y-хромосому людини.

Фото: KIM TAYLOR/NPL/MINDEN PICTURES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-