Усі країни ЄС мають віддати Україні боєприпаси зі своїх складів - єврокомісар Бретон

Усі країни ЄС мають віддати Україні боєприпаси зі своїх складів - єврокомісар Бретон

Укрінформ
Країни ЄС повинні якомога швидше віддати Україні боєприпаси зі своїх складів, у першу чергу калібру 155 мм, адже російська агресія проти України триватиме ще певний час.

Про це заявив єврокомісар з внутрішнього ринку та послуг Тьєррі Бретон під час спільної пресконференції із прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким і міністром національної оборони Польщі Маріушем Блащаком у понеділок на підприємстві Dezamet S.A. у Новій Дембі Підкарпатського воєводства Польщі, де вироблятимуться боєприпаси для України, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Перш за все, ми маємо сказати всім країнам ЄС, що настав час віддати Україні ті боєприпаси, які вони зараз мають на своїх складах. Йдеться про калібр 155 мм, але також про 120 мм та інші калібри. Держави-члени накопичили боєприпаси, і ми закликаємо їх надати ці боєприпаси якомога швидше, дуже важливо зробити це негайно”, - підкреслив Бретон.

Він наголосив, що ОПК країн ЄС повинні збільшити потужності з виробництва боєприпасів, і його візит до Польщі на одне із підприємств з виробництва боєприпасів спрямований саме на це.

Бретон зазначив, що зараз необхідно збільшувати виробництво боєприпасів, тому потрібно подумати, чи достатньою для цього є кількість висококваліфікованих кадрів.

Єврокомісар підкреслив, що польське підприємство Dezamet S.A. працює у три зміни п’ять днів на тиждень, а можливо, перейде на виробництво також у вихідні дні.

“Нам потрібно збільшити наше виробництво, ми маємо відповідний потенціал для цього, 11 держав-членів мають такі заводи, які можуть брати участь у цій програмі”, - підкреслив єврокомісар.

Він висловив сподівання, що буде можливість збільшити виробництво боєприпасів завдяки співпраці Єврокомісії з цими державами-членами.

“Ми сповнені рішучості збільшити у довгостроковій перспективі наші виробничі потужності в Європі, щоб наша оборонна промисловість виробляла їх у масштабах, які відповідають поточній геополітичній ситуації”, - наголосив Бретон.

Читайте також: Польща збільшує виробництво боєприпасів для потреб ЗСУ

Як повідомлялося, єврокомісар з внутрішнього ринку та послуг зараз відвідує різні країни ЄС, вивчаючи можливості їхніх ОПК щодо збільшення виробництва боєприпасів. Він вже відвідав Чехію, Болгарію та Францію. План його візитів включає загалом 11 країн євроспільноти.

Польське підприємство ОПК Dezamet S.A., на якому працює 700 осіб, виробляє артснаряди, міни та боєприпаси до гранатометів.

Наразі близько 20 країн ЄС та Норвегія приєдналися до програми спільної закупівлі цього року мільйона боєприпасів для ЗСУ. Очікується, що Польща буде одним з головних бенефіціарів цієї програми. Серед головних виробників боєприпасів, яких зараз потребує Україна, є польський завод Dezamet, що входить до складу Польської групи озброєнь.

Фото: Future Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-