Викрита у Польщі шпигунська мережа рф «полювала» за поставками допомоги Україні

Викрита у Польщі шпигунська мережа рф «полювала» за поставками допомоги Україні

Укрінформ
Нещодавно викрита у Польщі російська шпигунська мережа готувала диверсії, тож її потрібно було нейтралізувати.

Про це в ефірі радіо RMF24 заявив держсекретар Ради міністрів Польщі, заступник міністра-координатора з питань спецслужб Станіслав Жарин, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми мали справу з групою, яка готувалася до диверсій, до фізичної дестабілізації транспортних шляхів. Тому не могло бути сумнівів: цю групу необхідно було нейтралізувати та взяти під варту… Ця справа занадто серйозна, щоб ми просто спостерігали за нею”, - підкреслив Жарин.

За його словами, слідчі дії у цій справі ще тривають, аби мати певність, що всі пов’язані з мережею особи виявлені і притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Польща приєднається до угоди про спільну закупівлю боєприпасів для України

Польський урядовець поінформував, що група слідкувала за всім, що пов’язано з допомогою Україні, зокрема шляхами сполучень, які використовуються для транспортування цієї допомоги. Водночас наразі немає інформації про те, чи шпигунська мережа стежила за транспортними комунікаціями в інших регіонах Польщі.

“Маємо справу з мережею, яка намагалася, в основному, моніторити те, що відбувається в Польщі для допомоги Україні. Йдеться як про пропагандистські дії, так і про диверсії, які готувалися. Це дії, спрямовані на гальмування допомоги Україні”, - підкреслив Жарин.

За його оцінкою, зацікавлення Польщею з боку російських спецслужб є “величезним”, оскільки країна відіграє ключову роль для східного флангу НАТО і всієї логістики, пов’язаної з допомогою Заходу Україні. Тому, на його думку, росіяни й надалі шукатимуть способи для дестабілізації шляхів постачання допомоги Україні.

Щодо активності китайських спецслужб у Польщі, заступник міністра-координатора підкреслив, що КНР робить багато інвестицій, за якими часто стоять спецслужби. Жарин наголосив, що на тлі розвёязаної росією війни Пекін намагається реалізувати свої інтереси.

Читайте також: У Польщі заявили, що затримані російські агенти діяли у країні віднедавна

“З одного боку, вони намагаються дуже сильно підпорядкувати собі росію, але також шукають можливості, аби послабити Захід, проникнути і заохотити, головним чином грошима та інвестиціями”, - констатував Жарин.

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня стало відомо, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі заарештувало дев’ятьох осіб, підозрюваних у шпигунстві на користь росії. Вони, за даними польської сторони, готували “диверсійні дії з метою паралізувати постачання техніки, зброї та допомоги Україні”. Силовики вилучили камери, електронне обладнання та GPS-передавачі, які затримані планували розмістити на транспорті, що доправляє допомогу в Україну.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак припустив, що група зайшла із сусідньої білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-