кремль перетворив пошукову систему «Яндекс» на джерело пропаганди - ЦПД

кремль перетворив пошукову систему «Яндекс» на джерело пропаганди - ЦПД

Укрінформ
кремль перетворив пошукову систему «Яндекс» на джерело пропаганди й засіб здійснення впливу на ставлення росіян до війни в Україні.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомив у Телеграмі.

«Порівняльний аналіз видачі результатів на питання щодо причин війни в Україні та масштабів загибелі російських військових, які формують Google та «Яндекс» в росії, демонструє, як кремль робить джерелом пропаганди навіть пошукові системи», – ідеться в повідомленні.

Читайте також: У Фінляндії компанії відмовляються постачати електроенергію дата-центрам «Яндексу»

Так, за даними ЦПД, «Яндекс» не показує користувачам із росії статті медіа, які заблоковані федеральною службою з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (роскомнагляд). У результатах пошуку цієї системи з'являються лише ті засоби масової інформації та пости на форумах, що «транслюють «правильний» путінський погляд» на ситуацію в Україні.

Натомість Google на аналогічний запит у пріоритеті видає посилання на незалежні медіа, державні й опозиційні російські та українські ЗМІ.

«Тобто навіть на неполіткоректний з точки зору наративів кремля запит користувач може отримати альтернативні відповіді, які відрізняються від позиції російської влади. А в «Яндексі» набирає обертів пошук кращих VPN, щоб обійти блокування російської цензури», – зауважили в ЦПД.

Читайте також: Гендиректорка Яндексу звільняється через війну росії проти України

Як повідомляв Укрінформ, під час 26-ї щорічної конференції Форуму 2000 у Празі віцепрезидент Європейської комісії, єврокомісар з питань цінностей і прозорості Вера Юрова наголосила, що тиражовані російською пропагандою фейки й дезінформацію про розв’язану росією широкомасштабну війну проти України можна перемогти лише поширюючи правду про причини та обставини російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-