BMW та групу Volkswagen оштрафували на €875 мільйонів за картельну змову

BMW та групу Volkswagen оштрафували на €875 мільйонів за картельну змову

Укрінформ
Єврокомісія наклала стягнення у понад 875 мільйонів євро на ключові німецькі компанії – автовиробники, включаючи Daimler, BMW та виробників групи Volkswagen (Volkswagen, Audi та Porsche), за картельну змову щодо використання технології зі зменшення кількості шкідливих вихлопів автомобілів з дизельними двигунами.

Про це заявила виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Маргрете Вестагер сьогодні на пресконференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія сьогодні прийняла рішення вжити заходів проти п’яти автовиробників: Daimler, BMW, а також Volkswagen, Audi та Porsche, які належать до групи Volkswagen. Комісія наклала загальне стягнення у 875 мільйонів євро. Ці автовиробники на порушення закону змовилися, щоб обмежити конкуренцію в сфері технологій з очищення викидів для дизельних автомобілів», - сказала представниця Єврокомісії.

За її словами, це перший випадок, коли Єврокомісія накладає стягнення "за співробітництво у технічних елементах, що має ознаки картельної змови".

Читайте також: Єврокомісія стягує близько €8 мільйонів з провідного розробника відеоігор

Вестагер зазначила, що всі згадані компанії визнали свою участь в картельній змові та погодилися врегулювати цю справу. Компанію Daimler, яка поінформувала Єврокомісію про порушення, не штрафуваимуть.

«Щороку мільйони дизельних автомобілів ... продаються на ринку Європи, ще більше вже перебувають у використанні. Не лише власники цих автомобілів, й усі громадяни мають право вірити, що виробники автомобілів конкурують одне з одним, зокрема щодо зменшення шкідливих викидів. Але згадані компанії не виправдали ці очікування. Впродовж більш ніж 5 років вони навмисне уникали конкуренції у тому, щоб краще очищувати викиди», - зауважила Вестагер.

Читайте також: На закупівлях для ЧАЕС викрили змову - підрядників оштрафували на 117 мільйонів

При цьому, за її словами, компанії мали необхідні технології. Представниця Єврокомісії нагадала, що у 2007 році законодавство ЄС встановило мінімальні стандарти для викидів такої речовини, як нітроген оксиду (оксиду азоту), яка є шкідливою для довкілля та здоров’я людей. Ці стандарти, відомі як «Євро – 5» та «Євро – 6», мали бути виконаними до 2009 року. Всі п’ять компаній-автовиробників мали регулярні технічні зустрічі з метою спільно розробити системи очищення для дизельних пасажирських автомобілів, щоб дотриматися регуляторних правил Євросоюзу.

«Сьогоднішня справа – про те, як законна співпраця пішла у невірному напрямку. Виробники автомобілів розвинули дуже хороші технології очищення, але вирішили не конкурувати у використанні їх повного потенціалу. Після досягнення згоди щодо уникнення конкуренції в ефективності систем очищення, вони порушили правила конкуренції», - зазначила виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Читайте також: Україна може зменшили споживання газу на 5 мільярдів кубів на рік - експерт

Як повідомлялося, всі країни Євросоюзу погодили скоординовані дії в межах так званої «Зеленої угоди» ЄС, яка передбачає перетворення всієї Європи на кліматично-нейтральний континент до 2050 року. Досягнення цієї мети включає низку інноваційних та технологічних заходів, включаючи перехід на поновлювальні джерела енергії, побутове та промислове енергозбереження, зменшення шкідливих викидів від транспортних засобів тощо.

Минулого року компанія Volkswagen опинилася у центрі так званого «дізельгейту» - скандалу, пов'язаного з маніпуляціями навколо програмного забезпечення з перевірки дизельних двигунів на відповідність екологічним стандартам. VW заплатив через цю справу 18 мільярдів доларів штрафів і компенсацій і був змушений відкликати свої дизельні автомобілі з американського ринку для усунення технічних фальсифікацій. В Австралії сума компенсацій 57 тисячам споживачів становила майже 80 мільйонів євро. Звинувачення проти VW висунули також у Канаді й Великій Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-