У Штатах кажуть, що невеликі ядерні реактори допоможуть боротися зі зміною клімату

У Штатах кажуть, що невеликі ядерні реактори допоможуть боротися зі зміною клімату

Укрінформ
Невеликі ядерні мікрореактори заводського виробництва можуть стати безпечним і ефективним варіантом декарбонізації електроенергетики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє SciTechDaily з посиланням на публікацію в журналі Національної інженерної академії США The Bridge.

«Можливо, ми стоїмо на порозі нової парадигми для ядерної енергетики, - ідеться в публікації. ­ Подібно до того, як великі, дорогі й централізовані комп'ютери поступилися місцем широко розповсюдженим сьогодні ПК, нове покоління відносно невеличких і недорогих реакторів заводського виготовлення, розроблених для автономної роботи за принципом «підключи і працюй»… уже на горизонті».

Читайте також: Космос та ядерна енергетика: в ОП назвали пріоритети у співпраці зі Штатами

Нові системи можуть забезпечувати теплом промислові процеси або електрикою військову базу чи мікрорайон, працювати без нагляду від 5 до 10 років, а потім повертатися на завод для відновлення. Автори-публікації назвали ці невеликі електростанції «ядерними батареями». За словами дослідників, завдяки простоті експлуатації вони можуть зіграти важливу роль у декарбонізації світових систем електропостачання, аби запобігти катастрофічній зміні клімату.

Ядерні батареї матимуть потужність близько 10 мегаватів, пояснив професор ядерної науки та інженерії Массачусетського технологічного інституту Якопо Буонджорно.

«Вони настільки малі, що вся електростанція фактично будується на заводі й поміщається в стандартний контейнер. Ідея полягає в тому, щоб помістити всю електростанцію, яка складається з мікрореактора й турбіни, що перетворює тепло в електрику, у контейнер», - сказав він.

Читайте також: На Мальдівах заявляють про загрозу зникнення островів

Професор уточнив, що батарея матиме «дуже надійну захисну конструкцію», що убезпечує її від будь-якого викиду радіації. Більшості майданчиків для таких реакторів розташовуватиметься під землею, щоб унеможливити доступ зловмисників.

Буонджорно зазначив, що нині розробкою проєктів таких реакторів займаються різні компанії, і всі вони трохи відрізняються одне від одного. За його словами, Westinghouse планує запустити демонстраційну установку вже через два роки.

Читайте також: В Україні до 2100 року може зникнути 97% природного ареалу білки

Наступним кроком, за його словами, стане будівництво експериментальної установки в одній з національних лабораторій з відповідним обладнанням для тестування ядерних реакторів, наприклад у Національній лабораторії Айдахо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-