Кінець світу скасовується: астероїд Апофіс не загрожує Землі катастрофою

Кінець світу скасовується: астероїд Апофіс не загрожує Землі катастрофою

Дослідження
Укрінформ
Нові спостереження за астероїдом Апофіс, що зближується із Землею, допомогли краще розрахувати його траєкторію і показали, що його падіння у найближчі сто років можна не чекати.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в новій роботі вчених з Центру вивчення навколоземних об'єктів (CNEOS).

Після відкриття астероїда (99942) Апофіс, він став об'єктом загального інтересу як одне з найбільш потенційно небезпечних небесних тіл. Попередні розрахунки його траєкторії передбачали, що під час майбутніх зближень з нашою планетою в 2029, 2036 або 2068 роках астероїд має зовсім нульові шанси впасти на неї. Удар же тіла діаметром понад 300 метрів здатний викликати глобальну катастрофу.

Читайте також: В кінці березня до Землі наблизиться 600-метровий астероїд

На щастя, нещодавні спостереження за Апофісом дозволили точніше розрахувати його рух і показати, що ані у 2029-му, ані в 2036-му на Землю він не впаде. Залишалася ще загроза 2068-го, однак тепер ми можемо бути спокійні і за нього. «Наші розрахунки показують, що жодного ризику в найближчу сотню років немає», - цитує одного з авторів дослідження  Naked Science.

П'ятого березня цього року Апофіс здійснив чергове - досить віддалене - зближення, підійшовши приблизно на 17 мільйонів кілометрів, майже у 50 разів далі Місяця. У цей час вчені спостерігали за його рухом, відправляючи радарні сигнали за допомогою радіоантени обсерваторії Goldstone і отримуючи відбиті хвилі за допомогою Green Bank Telescope.

Читайте також: Вчені зробили крок до розуміння еволюції Землі — знайшли органіку в астероїді

Це дозволило отримати знімки з роздільною здатністю менше 39 метрів, краще розглянути сам астероїд, його обертання, оцінити швидкість і відстань до нього. На знімках видно витягнуту форму небесного тіла, що очевидно складається з двох частин, які «злиплися». Крім того, уточнені моделі різко знизили невизначеність розрахунків майбутньої траєкторії Апофіса.

Його проліт у 2029 році тепер прогнозується з точністю до декількох кілометрів, а дані щодо прольоту 2068-го дозволяють впевнено сказати, що зіткнення і тоді очікувати не варто.

Фото: NASA, JPL-Caltech

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-