Захисні маски завтрашнього дня: технології ковідної епохи

Захисні маски завтрашнього дня: технології ковідної епохи

Укрінформ
У найближчому майбутньому в наше життя увійдуть маски з нанотканини, здатні убивати вірус на місці й зручні для прийому їжі

Рік тому захисні маски майже миттєво зникли з аптек. Вони були розкуплені тими, хто швидко зорієнтувався в ситуації, й тими, хто вирішив на них заробити. І заробив-таки, бо ціни на елементарний протиепідемічний засіб злетіли до небес. Маски мільйонами штук вивозилися з нашої країни туди, де пандемія вже панувала безроздільно... Народ кинувся шити їх самотужки з марлі й наволочок, виникли цілі артілі по їх пошиву. Зрештою ринок наситився і довгий час здавалося, що цього досить. Аби пересидіти скрутні часи і дочекатися загальної вакцинації. Але... Початок масового щеплення не додав оптимізму, бо для кого зненацька, а для спеціалістів очікувано – з’явилися нові штами вірусу, більш проникливі й заразні. І питання якісного захисту органів дихання знову гостро постало на порядок денний. Звичайних хірургічних і текстильних масок виявилося замало, постало питання масового забезпечення населення респіраторами підвищеного рівня захисту. І вже у найближчому майбутньому нам важко буде уявити наше буденне життя без інноваційних масок з нанотканини, здатних убивати вірус на місці, захищати очі й дозволяти їсти та чистити зуби.

Укрінформ пропонує ознайомитися з новими винаходами на ринку антиковідних масок і респіраторів у світі. 

1. МАСКА ДЛЯ НОСА – МЕКСИКА

Дослідники мексиканського Національного політехнічного інституту створили і запатентували назальну маску, яку назвали Mask Eating. Передбачається, що ця маска допоможе в боротьбі з COVID-19 у повсякденному житті.

Винахід не призначений для заміни звичайної маски, а має посилити заходи щодо захисту здоров'я в ті моменти, коли її потрібно знімати: при прийомі їжі, під час пиття, чищення зубів або консультацій у стоматолога та ін.

Щоб зробити маску ефективним бар'єром для зниження зараження SARS-CoV-2, дослідницька група взяла до уваги розмір аерозолів (менше 5 мікрон) і провела оцінку різних матеріалів, поки не знайшла оптимальний для виготовлення, яке проводилося у відповідності зі строгими стандартами якості.

2. БАГАТОРАЗОВА З ПІДІГРІВОМ, ЗДАТНА ЗНИЩУВАТИ ВІРУС – США

Учені Массачусетського інституту технологій розробили маску багаторазового використання з нагрітою мідною сіткою, яка живиться від батареї та оточена ізолюючим неопреном, та здатна деактивувати коронавірус у повітрі.

Фото: MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY
Фото: MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Маска містить мідну сітку, яка нагрівається, тож коли людина вдихає і видихає, повітря багато разів проходить через сітку, котра уповільнює й деактивує частинки вірусу завдяки високій температурі. За словами дослідників, така розробка може бути корисною для лікарів, а також для пересічних людей, коли неможливо дотриматись соціальної дистанції, приміром, у переповненому міському транспорті.

3. МАСКА, ЩО БЛОКУЄ КОРОНАВІРУС – ФРАНЦІЯ

Французька компанія BioSerenity, виробник масок для громадського здоров'я, розробила першу маску, яка вбиває віруси.

За словами генерального директора фірми Марка Фруена, дана маска має здатність «блокувати віруси». Засіб індивідуального захисту складається з чотирьох шарів, один з яких має бактерицидні й антивірусні властивості. Маска одноразова та рекомендована для 4-годинного носіння.

Проведені дослідження показали зниження вірусу на 99,9% менш ніж за 5 хвилин. Дослідники вважають, що така маска буде захищати від усіх штамів коронавірусу.

Фото: DENIS CHARLET
Фото: DENIS CHARLET

Нова маска вже отримала сертифікат відповідності CE (Conformite Europeenne) для моделі FFP, пізніше буде сертифікована її хірургічна модифікація.

Компанія BioSerenity оцінює таку маску у 1,49 євро, а хірургічна модифікація маски буде продаватися по 0,44 євро.

4. БАГАТОРАЗОВА МАСКА-НЕЙТРАЛІЗАТОР – ПОРТУГАЛІЯ

Інститут молекулярної медицини імені Жуана Лобо Антунеса, що в Лісабоні, розробив маску MoxAdTech, яка вбиває коронавірус. Маска має інноваційне покриття, яке нейтралізує вірус SARS-CoV-2 під час контакту з матеріалом. Позитивний ефект досягається завдяки кільком водонепроникним шарам, з яких складається винахід, й особливої інноваційної тканини зі спеціальним покриттям. Цей ефект зберігається, навіть якщо маску помити 50 разів.

Вчені вивчали властивості маски, занурюючи її в розчин, в якому були молекули коронавірусу, та з'ясували, що 99% молекул, що потрапили на поверхню, втрачають свої властивості вже через годину.

Захисне покриття ModAxTech уже випробували в Інституті Пастера у Франції – він займається дослідженнями в галузі мікробіології, інфекційних захворювань і вакцин.

5. МАСКА, ЯКА ЗАХИЩАЄ ОЧІ – США

Американська компанія Blanc розробила нову захисну маску від коронавірусу, яка повністю закриває обличчя (зокрема очі). Маска Blanc має футуристичний дизайн і високий ступінь захисту завдяки використанню спеціальних багаторазових HEPA-фільтрів, що не пропускають понад 99% пилу, але забезпечують надходження свіжого повітря протягом 14 днів. Шолом щільно прилягає до обличчя, також його можна індивідуально відрегулювати. Але таку маску можна носити не більше трьох-чотирьох годин на день.

Фото: designboom.com
Фото: designboom.com

Маску випустили у різних кольорах, а також за допомогою передніх панелей маски можна змінювати візерунки, кольори та текстуру пристрою, щоб створити новий образ та показати їхню унікальну індивідуальність і настрій протягом декількох хвилин.

Наразі маску можна придбати від $99 до $199 на краудфандинговій платформі Kickstarter.

6. РЕСПІРАТОР З НАНОВОЛОКНА – ЧЕХІЯ

У Чехії компанія, яка спеціалізується на виробництві нановолокна, розробила респіратор багаторазового використання різних типів захисту на основі матеріалів із нановолокна. Молекулярна структура волокна не пропускає тверді та рідинні мікрочастинки набагато краще, ніж у звичайному респіраторі. Головна перевага – принцип механічної фільтрації. Частинки чіпляються в густій сітці нановолокна, яке в тисячу разів тонше за людське волосся. Тож коли людина видихає вологе повітря, ця наномембрана знову висохне і не втратить своїх фільтраційних якостей.

Носити респіратор із нановолокном можна щонайменше 2 тижні та навіть більше – й захисні якості не зникнуть. Для цього потрібно респіратор обробляти дезінфектором.

Респіратори пройшли сертифікацію у відповідних органів.

Коштуватиме респіратор 65 чеських крон (≈ 84 грн).

7. МАСКА ВІД XIAOMI – КИТАЙ

Дочірня компанія Xiaomi – Huami – розробила маску Aeri для обличчя, яка здатна захистити від COVID-19. Маска виготовлена ​​з пластику і фільтруючих елементів.

Розробники оснастили Aeri ультрафіолетовою лампою, яка буде дезінфікувати фільтруючі елементи протягом 10 хвилин. Знезараження відбувається, коли маска підключається до джерела живлення через USB. Але зовнішню частину Aeri доведеться дезінфікувати вручну.

Фото: Huami
Фото: Huami

Одним комплектом фільтрів можна користуватися до півтора місяця, потім їх слід міняти. Також власники маски зможуть додатково встановити на неї вентилятор для посиленого притоку повітря.

8. МАСКА, ЩО ВБЕРЕЖЕ ВІД КОВІДУ НА 99,999% – ІЗРАЇЛЬ

Інститут біологічних досліджень спільно з медичним центром Хадасса, що в Єрусалимі, й стартапом Tera Novel розробили маску з активним противірусним та антибактеріальним захистом, яка здатна вберегти від COVID-19 на 99,999%.

Тестування ефективності цієї маски проводилося ще до поширення коронавірусу в Ізраїлі. Винахід пройшов перевірку і був схвалений Міністерством охорони здоров'я.

Технологія запатентована як «GERMS OVER». Інноваційний антисептичний дезінфікуючий засіб було спочатку розроблено для Армії оборони Ізраїлю.

Фото: finder.startupnationcentral.org
Фото: finder.startupnationcentral.org

Але під час пандемії медцентр Хадасса допоміг використати цю технологію для розробки маски, яку можна було б використовувати лікарям, медсестрам і медичному персоналу. У лікарні пояснили, що маски тепер доступні й для громадян.

9. БАГАТОРАЗОВА МАСКА ВІД КОВІДУ – УКРАЇНА

Активісти з громадської організації «Гідроенергоекологія Карпат» придумали та запатентували новий вид багаторазової захисної маски для захисту від Covid-19. Вона виглядає як медичний щиток, але набагато функціональніша, легша та дешевша.

Забір повітря та видих здійснюються з-поза меж маски – біля вух, тому співбесідники при зустрічі не обмінюються повітряними масами. У маску можна ставити змінний фільтр та мити її. Виготовляється вона із харчового пластика.

Фото: facebook/Гідро Енерго Екологія Карпат
Фото: facebook/Гідро Енерго Екологія Карпат

Маска може згодитися як у боротьбі з коронавірусом, так і на виробництві – для захисту органів дихання робітників.

Собівартість маски – 25 грн, у роздрібній мережі коштуватиме до 50 грн.

Алла Роєнко, за матеріалами ЗМІ

Перше фото designboom.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-