Зонд уперше пробурив поверхню Марса

Зонд уперше пробурив поверхню Марса

Укрінформ
Марсіанський зонд HP3, побудований в Німеччині, заглибився на кілька десятків сантиметрів у поверхню Марса.

Як повідомляє DW, незабаром розпочнеться друга фаза роботи HP3 в рамках програми InSight.

"Під час роботи зонд, мабуть, наткнувся на камінь, після чого відхилився приблизно на 15 градусів і зрушив його, або пройшов повз", - розповів науковий керівник експерименту HP3 Тільман Шпон (Tilman Spohn).

Як повідомив Німецький центр авіації та космонавтики (DLR), за перші чотири години роботи пристрій справило близько 4 тисяч ударів по поверхні, заглибившись на відстань від 18 до 50 сантиметрів.

Читайте також: На Марсі виявили русла річок

Після періоду охолодження вчені мають намір розпочати другий етап роботи зонда, який також триватиме чотири години. У найближчі тижні зонд з дистанційним управлінням просунеться на п'ять метрів углиб з метою вимірювання температури і теплопровідності марсіанського ґрунту. Ці дані дозволять краще розуміти виникнення і розвиток поверхні, схожої на Землю.

Зонд здійснив посадку на Марсі наприкінці листопада в рамках місії InSight. Посадка відбулася в марсіанській частині, яка в значній мірі плоска і вільна від скель і великих каменів. HP3 здатний точно визначати температуру в умовах до тисячі градусів за шкалою Цельсія. Зонд обладнаний кабелем з датчиком температури.

Протягом найближчих двох років вчені сподіваються вивчити фізичні властивості, розвиток і структуру ядра, кори і мантії Марса. Зокрема, передбачається зрозуміти, чи є ядро Марса рідким. Місії, які працювали на Марсі донині, не вивчали поверхню планети зсередини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-