Україна вперше за 22 роки модернізує свою антарктичну станцію

Україна вперше за 22 роки модернізує свою антарктичну станцію

Укрінформ
Україна вперше проведе масштабну реконструкцію дослідницької станції в Антарктиді “Академік Вернадський".

Про це на брифінгу сказав в.о. директора Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вперше за 22 роки, що станція належить державі Україна, вкладено достатньо серйозні кошти в її модернізацію та реконструкцію. Система енергозабезпечення, система опалення, опріснення води, ще ряд речей ми замінюємо вперше ще з британських часів. На щастя, британці нам дали станцію в такому гарному стані, що вона майже чверть століття протягнула без ремонту та модернізації... У бюджеті 2018 року вперше за 22 роки було виділено 15 млн грн на капітальну реконструкцію станції, а під кінець року спільними зусиллями МОН та Мінфіну було додано ще загалом 27 млн грн, з них 19,6 млн грн саме на модернізацію станції", - зауважив Дикий.

Так, вперше з 1980 року буде оновлено всю енергетичну систему станції, для чого закуплені нові дизельні двигуни Volvo penta D&F-T/UCM274, вперше з 1970-х років буде здійснено заміну даху на всіх приміщеннях станції, ремонт паливного баку, замінено опріснювач води, вперше з 1986 року буде побудований паливний трубопровід, здійснено переобладнання медичного кабінету (закуплені кардіограф, апарат УЗД, біохімічний аналізатор, аналізатор крові, обладнання для телемедицини) та переобладнання біологічної лабораторії, Також на станції буде замінено всю систему опалення.

Читайте також: Поїхати в антарктичну експедицію хочуть 178 українців - з них 32 жінки

Очільник НАНЦ наголосив, що ремонтні роботи триватимуть 2 сезони, 20 січня ремонтна бригада вже вирушає до Антарктиди, натомість з одного з портів Чилі до станції буде доправлено закуплене обладнання.

Він додав, що це дійсно революційні зміни, оскільки для фінансування перших експедицій в Антарктиду вченим, попри державне фінансування, доводилося шукати і спонсорську допомогу.

Натомість навіть після виділення фінансування, за словами Дикого, українська антарктична програма втричі дешевша за дослідницьку програму в Антарктиді Туреччини, яка не має там власної станції, і в 140 разів за дослідження в Антарктиді Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-