Євросоюз хоче поставити на кордоні роботів-поліцейських з

Євросоюз хоче поставити на кордоні роботів-поліцейських з "детекторами брехні"

Фото
Укрінформ
Євросоюз хоче запровадити "автоматичний" контроль на своїх кордонах за допомогою комп'ютерної програми з детектором брехні і анімаційним поліцейським.

Про це повідомляє DW.

Передбачається, що анімаційний персонаж перевірятиме всі документи, включаючи візу, закордонний паспорт і докази фінансової спроможності, а також ставити питання, наприклад, щодо вмісту валізи або мети подорожі. Спеціальне програмне забезпечення має за виразом обличчя людини визначити, бреше вона чи ні.

Якщо людина успішно пройде "інтерв'ю" з роботом-поліцейським, її вже не перевірятимуть живі співробітники прикордонної служби. А от ті, хто "завалив" іспит, повинні будуть додатково надавати біометричні дані, наприклад, сканований знімок поверхні долоні і фото, придатне для цифрового розпізнавання рис обличчя.

Водночас незалежні експерти сумніваються в успіху цього проекту, вартість якого - 4,5 млн євро. Перш за все виникає питання, чи можна за виразом обличчя та мімікою встановити, чи бреше людина. Є думка, що програма дозволяє встановити, чи відчуває людина стрес. Але часто під час подорожі стрес неминучий, наприклад, коли транзитний пасажир має встигнути на наступний рейс.

Результати пробного тестування 30 осіб, показали, що машина виявила 76% помилкових даних.

Читайте також: Шпигунські пристрасті: США можуть посилити перевірки китайських студентів - Reuters

У 2019 році така комп'ютерна програма в тестовому режимі буде встановлена на окремих прикордонних ділянках вздовж зовнішнього кордону ЄС, зокрема, у Литві, Угорщині та Греції.

Протягом 9 місяців тестової фази проекту проходити комп'ютерний погранконтроль будуть лише ті, кому вже дозволили в'їзд до ЄС, і лише добровольці. Тим часом експерти оцінять технічну частину проекту і те, наскільки придатна до використання комп'ютерна програма. Результати передадуть Єврокомісії, яка разом з країнами-членами ЄС прийматиме рішення, чи буде прикордонний контроль на кордонах Євросоюзу здійснюватися по-новому.

Щороку на територію ЄС в'їжджають близько 700 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-