Омелян обіцяє тестову ділянку Hyperloop уже наступного року

Омелян обіцяє тестову ділянку Hyperloop уже наступного року

Укрінформ
В Україні вже у 2019 році з'явиться тестова ділянка супершвидкісного вакуумного потягу Hyperloop, а відкриття реальної експлуатаційної ділянки має відбутися за 5 років.

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян в інтерв'ю "Економічній правді".

"Ми сподівалися, що тестова ділянка з'явиться набагато раніше - в наступному році. Це наш внутрішній дедлайн. Щодо появи реальної ділянки, то 5 років - це термін, у який можна буде реалістично говорити про коридор між Балтикою та Чорним морем", - сказав він.

Вартість кілометра такої дороги сягатиме 11 млн. дол, а гіпотетична вартість лінії Київ-Одеса складатиме близько 5,5 млрд.

"Деякі розрахунки є і вони зроблені нашим партнером - Українським інститутом майбутнього. Вони зробили попередні розрахунки, показали, скільки коштує один кілометр, скільки б коштувала гіпотетично лінія Київ-Одеса. Близько 5,5 млрд. дол. - це вартість лінії, один кілометр коштуватиме 11 млн. дол", - зазначив міністр.

За словами Омеляна, наукова оцінка проекту буде здійснена вже до кінця року.

Читайте також: Україна підписала меморандум з найбільшим розробником Hyperloop у світі

"В Україні ми завершуємо наукову оцінку. Плануємо це зробити до кінця цього року. Поки що ми можемо обережно сказати, що наукова оцінка буде позитивна. Деталі ми ще не знаємо, ми на них чекаємо. На основі документації, яку ми вивчили, можна стверджувати, що така технологія Hyperloop має перспективу, в тому числі для України", - зазначив міністр.

Крім того, швидкість запуску проекту залежить від пошуку джерел фінансування. При цьому Омелян наголосив, що це точно не буде фінансування з боку держави.

"Запуск залежить від того, як ми зможемо мобілізувати фінансовий ресурс. На цьому етапі ми говоримо про тестовий майданчик. Це будуть мінімальні кошти і ми не розраховуємо на якісь величезні бюджети. Єврокомісія теж висловила згоду про підтримку цього проекту і загалом про підтримку нашого Центру транспортних інновацій. Ми думаємо, що, можливо, буде фінансова підтримка і з цього боку. Для нас надважлива можливість продавати якісну технологію в комерційному секторі. Я думаю, що на ринку буде достатньо багато бажаючих. Але це точно не буде фінансування держави", - додав Омелян.

За планами Омеляна, окупитися проект зможе за 12 років.

"Може окупитися, як каже HTT (компанія Hyperloop Transportation Technologies, яка впроваджуватиме проект в Україні - ред.), за 12 років", - зазначив міністр.

Як повідомлялось, у червні 2018 року Міністерство інфраструктури України підписало меморандум про співпрацю з компанією Hyperloop Transportation Technologies (HTT) у сфері впровадження технології Hyperloop в Україні. 

Найближчим часом в рамках проекту може бути створено RND-центр і дата-центр в Україні, який займатиметься не лише технологією Hyperloop, а й новими матеріалами, новими складовими компонентами сучасних транспортних технологій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-