Зонд Juno виявив вулкан на супутнику Юпітера

Зонд Juno виявив вулкан на супутнику Юпітера

Укрінформ
Дані, які зібрав апарат Juno з використанням приладу Jovian InfraRed Auroral Mapper, вказують на нове джерело тепла поблизу південного полюса супутника Іо.

Це може вказувати на раніше невидимий вулкан на маленькому супутнику Юпітера, повідомляється на офіційному сайті NASA.

Інфрачервоні дані були зібрані 16 грудня 2017 року, коли Juno знаходився на відстані близько 470 000 кілометрів від супутника.

"Нова гаряча точка, спіймана JIRAM, на Іо за 300 кілометрів від раніше виявленої. Ми не виключаємо рух або модифікацію раніше виявленої гарячої плями, однак важко уявити, що вона могла подолати таку відстань і залишитися незмінним", - розповідає Алессандро Мура, дослідник команди Juno з Національного інституту астрофізики в Римі.

Команда Juno продовжить оцінку даних, зібраних в ході обльоту 16 грудня, а також дані JIRAM, які будуть зібрані в ході майбутніх підлетів до Іо. Попередні місії дослідження NASA, які відвідували систему Юпітера, а також наземні спостереження, виявили на Іо 150 активних вулканів. Всього учені розраховують виявити близько 250.

Читайте також: До Землі прямує комета, розмірами вдвічі більше Юпітера

Зонд Juno досяг Юпітера в липні 2016 року. Спочатку передбачалося, що Juno буде коротка тривалість життя, так як апарат мав виходити на орбіту Юпітера кожні 14 днів. На жаль, щось пішло не так з клапанами в паливній системі, тому зонд застряг, виконуючи 53-денні маневри замість 14 - денних.

Спочатку передбачалося, що він завершить свою роботу в лютому 2018 року. Але тепер Juno отримає шанс стати останньою активної місією NASA в далекому космосі.NASA погодилося фінансувати проект місії Juno до 2022 фінансового року і тим самим продовжити наукові дослідження ще на 41 місяць.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-