"Юнона" розкрила таємницю блискавок на Юпітері

Укрінформ
Вчені NASA за допомогою даних, зібраних апаратом "Юнона", встановили, чому блискавки на Юпітері відрізняються від аналогічних феноменів на Землі і породжують радіохвилі лише в обмеженому діапазоні частот.

Як повідомляє NASA, цей феномен залишався таємницею для дослідників з березня 1979 року, коли апарат Voyager 1 пролетів повз газового гіганта, пише dt.ua.

"До місії "Юнони" блискавки на Юпітері реєструвалися апаратами або візуально, або в кілогерцевому діапазоні радіохвиль, але не мегагерцевому, який характерний для блискавок на Землі. Було запропоновано багато теорій, які могли пояснити цей феномен, але жодна з них не пропонувала однозначної відповіді", - заявив один з учених Шеннон Браун.

З 2016 року "Юнона" за допомогою радіохвильового радіометра, здатного вловлювати електромагнітні хвилі широкого діапазону, зафіксувала 377 розрядів. Ці спалахи породжували радіохвилі в мегагерцевом і гигагерцевом діапазонах, що показувало їх схожість з блискавками на Землі.

Проте на Юпітері майже вся грозова активність локалізована на полюсах, тоді як на Землі блискавки частіше виникають на екваторі. Останнє пояснюється тим, що тропічні і екваторіальні широти на Землі отримують від Сонця більше тепла, ніж області помірного і полярного клімату. В результаті тепле вологе повітря піднімається через конвекцію, породжуючи часті грози.

Читайте також: NASA показало нове фото гігантського урагану на Юпітері

Юпітер одержує від Сонця в 25 разів менше тепла, ніж Земля, але в той же час виділяє величезну кількість внутрішньої теплової енергії. На екваторі створюється баланс між останньою і радіацією, яка надходить ззовні, що перешкоджає конвекції. На полюсах теплі гази вільно піднімаються, створюючи умови для сильних гроз.

Нагадаємо, "Юнона" була запущена 5 серпня 2011 року з мису Канаверал, Флорида (США), вона є частиною програми New Frontiers . До "Юнони" на орбіті Юпітера працював зонд Galileo, але "Юнона" першої в історії робитиме обліт планети через її полюси.

Апарат прибув на орбіту Юпітера 4 липня 2016 року. Він пробуде на орбіті планети ще кілька років і передаватиме на землю нові знімки. Після завершення роботи зонд буде знищено.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-