Нове космічне агентство Австралії

Нове космічне агентство Австралії "пропишуть" у Канберрі

Укрінформ
Уряд Австралії схвалив рішення розмістити штаб-квартиру новоствореного космічного агентства країни у Канберрі.

Про це повідомляє видання The Canberra Times.

"Нам потрібно взаємодіяти на міжнародному рівні та координувати національну частину цієї діяльності, тому Канберра підходить найбільше", - наголосила керівник агентства Меган Кларк.

Зі свого боку міністр праці Австралії Мікаела Кеш підкреслила, що уряд був здивований рівнем інтересу, який продемонстрували штати, промисловість, дослідницькі та академічні спільноти щодо розміщення австралійського космічного агентства. Зацікавленість у розміщенні у себе головного офісу відомства висловили Західна і Південна Австралія та Північна і Столична території.

Відповідного до рішення уряду нова штаб-квартира агентства розпочне роботу з 1 липня цього року на базі Міністерства промисловості, інновацій та науки.

Днями федеральний уряд передбачив у бюджеті 41 млн доларів США (50 млн австрал. дол.) на нове агентство, у тому числі 26 млн дол. на початкове фінансування протягом наступних чотирьох років та 15 млн дол. протягом трьох років для надання грантів на "стратегічні" космічні проекти.

Міністр праці вважає, що агентство допоможе австралійським компаніям збільшити свою частку на світовому космічному ринку (зараз Австралія займає близько 0,8%).

На думку експертної референтної групи, Австралія може збільшити обсяг фінансування вітчизняної космічної галузі від близько 3-4 мільярдів доларів до 12 мільярдів доларів на рік до 2030 року.

Огляд космічних потужностей Австралії, проведений урядом минулого року, показав, що в Канберрі вже існує значний рівень приватної та публічної космічної інфраструктури, включаючи наземну станцію "Оптус" у передмісті Х'юм, Центр зв'язку глибокого космічного проникнення у Тідбінбіллі та суперкомп'ютер національної обчислювальної інфраструктури в Австралійському національному університеті.

Читайте також: Під Одесою встановили найбільший телескоп в Україні

Інша інфраструктура включає в себе технологічний центр та телескоп лазерного діапазону EOS на горі Стромло, а також паралельний конструкторський майданчик і телескоп Falcon в Університеті Нового Південного Вельсу у Канберрі.

Рішення уряду про дислокацію агентства в столиці підтримало багато науковців та політиків.

"У Канберрі найвища концентрація осіб, що ухвалюють рішення, агентств, австралійських сил оборони, найвища концентрація дипломатичного співтовариства, що є важливим для міжнародної взаємодії та процвітаючого промислового сектору", - підсумував рішення уряду професор Університету Нового Південного Вельсу Рассел Бойс.

Фото: Karleen Minney / canberratimes.com.au

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-