У США будуть винищувати комарів за допомогою бактерій

У США будуть винищувати комарів за допомогою бактерій

Укрінформ
Біотехнологічний стартап MosquitoMate отримав дозвіл Федерального агентства з охорони навколишнього середовища на використання бактерій Wolbachia pipientis для боротьби з азіатськими тигровими комарами (Aedes albopictus).

Офіційної заяви про видачу дозволу не було, поки що про нього повідомляє редакційна стаття журналу Nature, передає Naked Science.

За відомостями журналу, документ дозволить компанії MosquitoMate випускати інфікованих комарів у 20 штатах і окрузі Вашингтон. Вирощених в лабораторії комах, заражених бактеріями, випускатимуть у районах поширення диких комарів.

Перш ніж випускати інфікованих комарів у дику природу, співробітники MosquitoMate будуть відділяти від самок до самців. Стіни лабораторії залишать тільки чоловічі особини, які не живляться кров'ю ссавців. Запліднені ними самки диких комарів відкладуть яйця, заражені бактеріями. Бактерія W. pipientis не вбиває дорослу комаху, зате заважає розвитку заплідненої яйцеклітини, тому в кожному наступному поколінні комарів ставатиме все менше. Для інших комах, у тому числі для інших видів комарів, бактерії не шкідливі, зазначає ентомолог Стівен Добсон, засновник стартапу.

Читайте також: "Бойові комарі" з Китаю допоможуть світу боротися з епідеміями

Обмеження 20 штатами і округом Колумбія мотивовано тим, що середньорічні температура і вологість у цих штатах відповідають тим, при яких тестували бактеріальний метод боротьби з комарами (тестування проводилося в штатах Кентуккі, де розташований офіс стартапу, Нью-Йорку і Каліфорнії). Дозвіл не поширюється на південний схід країни, де сезон активності комарів триває майже весь рік, а популяції дуже великі, тому що там MosquitoMate свою методику ще не відчувала.

У найближчі місяці компанія планує почати продавати інфікованих самців комарів власникам землі, власникам майданчиків для гольфу та іншим клієнтам. Перші партії скоро з'являться в Лексінгтоні, штат Кентуккі, трохи пізніше – в Луїсвіллі, штат Кентуккі та Цинциннаті.

Бактерії W. pipientis вже використовуються для боротьби з комарами в Китаї: там вчені з Університету Сунь Ятсена в Гуанчжоу за підтримки ентомологів з Університету штату Мічиган вирощують та випускають на волю 5 мільйонів заражених бактеріями самців комарів щотижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-