Вчені виявили на супутнику Сатурна джерело життя

Вчені виявили на супутнику Сатурна джерело життя

Укрінформ
Вчені місії Cassini заявили про те, що підповерхневий океан Енцелада залишається рідким завдяки тертю, яке виникає в пористому ядрі супутника Сатурна через дію приливних сил.

Про це повідомляє dt.ua з посиланням на NASA.

"Дослідники запідозрили існування підлідного океану Енцелада після того, як Cassini передала на Землю знімки гейзерів, які виходять з полюсів супутника Сатурна. Пізніше виявилося, що під поверхнею небесного тіла ховається глобальний океан, а гейзери є наслідком гідротермальної активності", - йдеться у публікації.

Тепер же вчені оцінили щільність ядра Енцелада і прийшли до висновку про те, що воно складається з пористих порід, а 20-30% його обсягу складають порожнечі, у які потрапляє океанічна вода. Моделювання, яке провели вчені, показало, що, приливні сили Енцелада призводять до виникнення тертя між фрагментами ядра, в результаті чого виділяється тепло.

Океанічна вода циркулює по отворах, нагрівається і утворює висхідні потоки з температурою до 90 градусів Цельсія. Вони піднімаються з так званих "гарячих точок", вузьких областей поверхні ядра, причому значна їхня частина розташовується в області південного полюса супутника. Це може пояснювати, чому крижана кора в цьому регіоні помітно тонша, ніж у всіх інших частинах Енцелада - її товщина складає всього два кілометри, у той час як товщина поверхні в інших місцях оцінюється в 18-22 кілометра.

Космічна станція Cassini-Huygens, вартість якої складає більше 3 мільярдів доларів, була запущена в космос в 1997 році для дослідження Сатурна і його супутника Титана.

Читайте також: NASA показало останні хвилини Cassini

Cassini названа на честь італійського науковця Жана Доменіко Кассіні, який довів, що кільце Сатурна складається з двох частин, розділених темною смугою (розподіл Кассіні), а також передбачав, що кільця Сатурна складаються з часток різних розмірів.

Cassini-Huygens – одна з найбільш грандіозних космічних  станцій, що були запущені в космос. Вона наповнена величезною кількістю інструментів і камер для точних вимірювань і високоякісних знімків в різних атмосферних умовах і спектрі кольору. Космічна станція складається з орбітальної станції Cassini (побудована NASA) і зонда Huygens (European Space Agency).

Місія Cassini є спільним проектом NASA, ЄКА (Європейське космічне агентство) та Італійського космічного агентства.

Одне з досягнень вчених NASA, досліджують фотографії з Cassini, - виявлення рідкої води в глибині Титану. Також раніше NASA опублікувало небувало чіткі фото кілець Сатурна. 

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-