Зонд Cassini вийшов на

Зонд Cassini вийшов на "смертельний стрибок"

Укрінформ
Міжнародний космічний корабель Cassini, який досліджує Сатурн та його супутники, вийшов на траєкторію, яка приведе його до знищення наприкінці цього тижня.

У понеділок зонд пролетів біля Титана - гігантського супутника Сатурна. Ця "зустріч" з Титаном надасть йому гравітаційний поштовх, який спрямує корабель в атмосферу планети-гіганта, повідомляє ВВС Україна.

"Тепер ніщо не зможе зупинити "смертельний стрибок" зонда в атмосферу Сатурна у п'ятницю: Cassini розірве на шматки", - йдеться в публікації.

Його компоненти танутимуть і розсіються у газах планети.

Відколи зонд наблизився до Сатурна 13 років тому, він використовує гравітацію Титана (другого за величиною супутника в Сонячній системі), аби переміщатися у різні позиції, з яких можна вивчати планету та її неймовірні кільця.

Це була спритна стратегія, адже інакше Cassini довелося б запускати свій двигун і спалювати запаси палива щоразу, коли він хотів змінити напрямок руху.

Читайте також: Cassini перед смертю показала "ворота в пекло" на Сатурні

Зараз цей двигун практично зношений, і NASA не має наміру дозволити кораблю просто неконтрольовано дрейфувати навколо Сатурна. Його слід утилізувати правильно і повністю.

Останнє побачення зонда із Титаном агентство назвало "поцілунком на прощання".

"Cassini був у тривалих стосунках з "Титаном". Понад 10 років вони мали побачення майже щомісяця", - розповідає Ерл Майзе, проектний менеджер Cassini в Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, штат Каліфорнія.

"Ця остання зустріч - щось на зразок щемливого прощання, але, як і протягом всієї місії, сила тяжіння Титана знову направить Cassini туди, куди нам це потрібно", - додає він.

Дослідження Титана - супутника діаметром 5 150 км - стало одним із найбільших успіхів місії Cassini.

2005 року зонд спрямував на його поверхню невеличкого робота на ім'я "Гюйгенс". Він зробив неперевершений знімок округлих каменів, згладжених течією рідкого метану.

З помаранчевого неба Титана йдуть вуглеводневі дощі й стікають у величезні моря в північних широтах.

Фото: NASA/JPL-CALTECH/SSI

Окрім останнього погляду на Титан, науковці хочуть отримати ще кілька знімків кілець Сатурна, а також його супутника Енцелада, перш ніж спрямувати космічний корабель на його драматичний шлях.

Очікується, що сигнал із Землею зникне у п'ятницю приблизно о 11:55 за Гринвічем (14:55 за Києвом).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-