На Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років

На Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років

Укрінформ
На Сонці через взаємодію двох найбільших груп сонячних плям стався найпотужніший за останні 12 років спалах.

Про це повідомляє N+1.

Вибуху, що стався, був наданий бал X9.3. Спалах був зареєстрований в активній області 2673 Обсерваторією сонячної динаміки SDO.

Вчені стверджують, що до такої потужної спалаху призвело взаємодія двох найбільших за останні кілька років груп сонячних плям в активній області 2673, які спостерігалися на Сонці останні кілька днів.

Індекс спалахової активності на Сонці виріс за добу більше, ніж на два бали, і перевищив 10 балів, що відповідає максимально можливому чорному рівню, який знаходиться вже за межами традиційної шкали кольорів, використовуваної для оцінки спалахової активності. Потужність рентгенівського випромінювання в момент спалаху досягла майже 10-3 Вт на квадратний метр.

Солнце
Солнце

У найближчу добу вчені будуть оцінювати наслідки спалаху. За словами дослідників, вибух стався в області поблизу лінії Сонце-Земля, звідки вплив на нашу планету максимальний. Електромагнітне випромінювання в момент спалаху вже призвело до тривалого відключення радіо у високочастотному діапазоні, а також до виникнення деяких проблем з навігацією через порушення зв'язку впродовж години.

За всю сучасну історію спостереження (останні двадцять років) були зареєстровані лише п'ять спалахів більшої сили, а остання з них класу X17.0 сталася майже рівно 12 років тому - 7 вересня 2005 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-