Австралійські вчені розшифрували вавилонські писання

Австралійські вчені розшифрували вавилонські писання

Укрінформ
Математики з університету Нового Південного Уельсу в австралійському Сіднеї з'ясували, що клинописна табличка P322 виявилася тригонометричної таблицею.

На глиняній табличці Plimpton 322, віком 3700 років, записані чотири ряди по п'ятнадцять чисел, які представляли собою тригонометричну таблицю, пише The Hystory Blog.

Невідомі автори таблички використовували оригінальний підхід до тригонометрії, заснований на точних шестидесяткових відношеннях сторін прямокутних трикутників, а не на кутах і дугах кола. Ця таблиця могла служити потужним інструментом для виконання точних архітектурних розрахунків або розмітки полів.

"Це захоплююча математична робота, яку створив безсумнівний геній. Табличка містить не тільки найстарішу в світі тригонометричну таблицю, вона також є єдиною абсолютно точною геодезичною таблицею, через дуже різні підходи до арифметики і геометрії у вавилонян і греків", - розповів доктор Деніел Мансфілд зі школи математики та статистики на факультеті природничих наук Університету Нового Південного Уельсу.

Читайте також: Біля Олімпійського стадіону в Римі знайшли два давніх саркофаги

Експерти вважають, що повна таблиця містила шість стовпців в ширину і 38 рядів у довжину. Всі числа в таблиці записані в вавилонській шістдесятковій системі числення. Таблиця містить відносно великі числа: наприклад, першу зі зберігшихся трійок сторін прямокутного трикутника утворюють числа 119, 120 і 169.

"Це означає, що вона має велике значення для нашого сучасного світу. Вавилонські математики можуть бути забутими протягом більше 3000 років, але таблиця має практичне використання в геодезії, комп'ютерній графіці, відкриває нові можливості для навчання математиці. Це рідкісний приклад, коли стародавній світ вчить нас чомусь новому", - додав Мансфилд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-