На 3D-принтері створили м'яке штучне серце

На 3D-принтері створили м'яке штучне серце

Відео
Укрінформ
Швейцарські вчені з вищої технічної школи Цюріха створили за допомогою 3D-принтера перше в світі штучне м'яке серце.

Деталі дослідження представлені в журналі Artificial Organs, повідомляє Naked-science.

"Автори виготовили його методом лиття по виплавлюваних моделях (lost-wax casting): надрукували прес-форму, в яку потім помістили рідкий силікон. Обсяг прототипу склав 679 кубічних сантиметрів, маса - 390 грамів (середні значення - 253 і 332 грама у жінок та чоловіків відповідно). Незважаючи на більшу вагу, будова штучного органу відповідає справжньому: він складається з лівої і правої камер з клапанами, від яких відходять трубки, що грають роль аорти, верхньої порожнистої, нижньої порожнистої і легеневих вен. Перекачування рідини і скорочення забезпечуються повітряними насосами", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У США пройшли випробування надрукованого на 3D-принтері ракетного двигуна

У рамках випробувань вчені моделювали різні рівні навантаження: при частоті 80 ударів на хвилину імплантат пропускав рідину (її в'язкість наближалася до показника крові) зі швидкістю 2,2 літра в хвилину (приблизно вдвічі менше потрібного).

Середній пульсовий тиск в аорті — різниця між систолічним, «виштовхуючим», і діастолічним — при цьому досягала 48 міліметрів ртутного стовпчика, що узгоджується з цільовим значенням (30-50 міліметрів ртутного стовчика). Таким чином, прототип повністю відтворював роботу справжнього серця.

Як зазначається, що через використовувані матеріали серце виявилося недовговічним: в умовах, наближених до реальних, імплантат витримував близько трьох тисяч скорочень, а це - менше години в нормі. Тим не менш, за словами авторів, експеримент вказує на перспективність технології. Найближчим часом вони продовжать вдосконалення методу для продовження терміну служби пристрою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-