Атака на енергомережі в Києві 2016 року: експерти знайшли зв'язок хакерів з РФ

Атака на енергомережі в Києві 2016 року: експерти знайшли зв'язок хакерів з РФ

Укрінформ
До хакерської атаки на енергосистему в Києві в грудні 2016 року причетна група Electrum, безпосередньо пов'язана з хакерської групою Sandworm Team, яку підозрюють в роботі на російські спецслужби.

Про це йдеться у звіті фахівців з інформаційної безпеки Dragos, які аналізували цю атаку, передає "Медуза".

"Хакерська група Electrum причетна до атаки на енергосистему компанії "Укренерго" в грудні 2016 року, йдеться у звіті фахівців з інформаційної безпеки Dragos. За даними дослідників, ця група безпосередньо пов'язана з хакерської групою Sandworm Team, яку неодноразово звинувачували в роботі на російські спецслужби", - йдеться в повідомленні.

Як йдеться у звіті, хакери створили шкідливе ПЗ, яке отримало назву Crash Override, головним завданням якого є атака на енергосистеми. Crash Override при невеликому доопрацюванні здатна атакувати енергосистеми не тільки України, а й європейських країн, а також теоретично для неї вразлива інфраструктура в США.

"Dragos провели аналіз Crash Override разом зі словацьким виробником антивірусів ESET. У дослідженні зазначається, що шкідливе ПЗ здатне атакувати відразу кілька енергопідстанцій одночасно, але його характер роботи дозволяє викликати тільки тимчасові перебої з електрикою, які можуть тривати кілька годин або днів, але не тижнів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 17 грудня 2016 року в Києві спостерігалися перебої з електрикою через збій на одній з підстанцій. В окремих районах столиці електрики не було приблизно півтори години. В Укренерго пов'язали перебої з електрикою з хакерськими атаками.

Вже в січні 2017 року експерти з кібербезпеки припустили, що причиною збою була хакерська атака, аналогічна тому збою, який стався в Івано-Франківській області до 2015 року. Імовірно, хакери в грудні 2016 року не ставили за мету завдати серйозної шкоди, а тестували систему.

У грудні 2015 року в значній частині Івано-Франківської області спостерігалися перебої з електрикою. Служба безпеки України назвала причиною перебоїв кібератаки з боку Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-