Астронавтів на МКС навчать пекти хліб без крихт

Астронавтів на МКС навчать пекти хліб без крихт

Укрінформ
Зовсім скоро астронавти зможуть спекти в космосі свіжий хліб. Нову рецептуру тіста і духовку, створену спеціально для використання на МКС, протестують вже наступного року.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Оскільки люди проводять дедалі більше часу в космосі, ми ставимо перед собою завдання навчитися готувати хліб прямо на МКС", — говорить Себастьян Марку, засновник німецької компанії Bake In Space.

Мета достатньо амбіційна. Проте хліб — важливий продукт харчування на Землі — може стати смертельно небезпечним в космосі. Першими (і останніми) астронавтами, які насолоджувалися цим продуктом в космосі, були два учасники місії NASA Gemini 3 в 1965-му році. Космонавти розділили сендвіч із солониною, який один з них потай проніс на борт. Через мікрогравітацію по кабіні розлетілися крихти хліба, виникла небезпека потрапляння їх в електричні панелі і виникнення пожежі. Відтоді хліб на борту космічного корабля був категорично заборонений.

Однак Себастьян Марку вважає, що знайшов вихід з ситуації. Його компанія співпрацює з Німецьким центром авіації і космонавтики. Разом вони розробляють спеціальний рецепт тіста для нової процедури приготування, яка буде виробляти хліб без крихт. Як говорить Марку, найскладніше завдання — підібрати відповідну текстуру для тіста.

Є складнощі і з конструкцією духовки. Інженери, які розробляють обладнання для космічних кораблів, зараз намагаються адаптувати конвекційну піч згідно з обмеженням, встановленим на МКС. Зокрема, потужність печі повинна становити лише 250 Вт — це десята частина потужності, яка використовується на Землі. А поверхні не можуть нагріватися вище 45 °C. Паралельно дослідники розглядають варіант запікання хліба у вакуумі.

Компанія Bake In Space проведе випробування своєї розробки на МКС під час місії Horizon в квітні 2018 року. Команда планує контролювати весь процес випікання за допомогою камер, які попередньо встановлять в печі. Таким чином, космонавти зможуть не турбуватися про процес приготування їжі, а займатися своєю роботою.

Фото: NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-