У всій красі: NASA показало

У всій красі: NASA показало "портфоліо" Крабоподібної туманності

Відео
Укрінформ
На сайті Youtube-каналі NASA опубліковано найдетальніше зображення Крабоподібної туманності, пошарово зібране зі знімків, зроблених в різних діапазонах електромагнітного спектру.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Щоб зробити цю картинку, вчені поєднали знімки, зроблені радіотелескопом Very Large Array і космічної рентгенівською обсерваторією Chandra, зняли, відповідно, радіо - і рентгенівське випромінювання Крабоподібної туманності. За знімки у видимому спектрі відповідала космічна обсерваторія "Хаббл", а за фотографії в інфрачервоному діапазоні — інфрачервоний космічний телескоп "Спітцер", - зазначається в публікації.

Як зазначається, червоним показано речовину туманності, що випромінює радіохвилі, їх породжують зіткнення речовини туманності з потоками заряджених частинок, що вилітають з нейтронної зірки в центрі туманності. Жовтим показано дані інфрачервоного телескопа: це — теплове випромінювання. Його породжують частинки космічного пилу і газу, що поглинають ультрафіолетове випромінювання зірки і її випромінювання у видимій області спектра. Зелені знімки надіслав «Хаббл»: на них — світло Крабовидної туманності. Блакитним показані ділянки, що випромінюють в ультрафіолеті, а фіолетовим — рентгенівське випромінювання, породжене вільними електронами, розігнаними магнітним полем нейтронної зірки.

Крабоподібна туманність виникла в результаті вибуху наднової. На Землі її спалах спостерігали в 1054 році; звіти про цьому небесному феномен збереглися у звітах китайських астрономів та інших історичних документах. Під час колапсу величезної зірки її зовнішня оболонка розкидалася в навколишньому просторі і сформувала туманність; ядро зірки стислося і перетворилося на нейтронну зірку-пульсар, кожні 33 секунди дає яскраві спалахи видимого світла і радіохвиль.

Фото: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-