3D-друк дозволить Boeing заощадити до $3 мільйонів на кожному лайнері

3D-друк дозволить Boeing заощадити до $3 мільйонів на кожному лайнері

Укрінформ
Друк деталей на 3D-принтері дозволить Boeing заощадити до $3 млн на кожному літаку.

Про це повідомляє "Хайтек".

"Для цих цілей Boeing найняла норвезьку компанію Norsk Titanium AS, яка займається 3D-друком. За прогнозами, друк титанових деталей на принтері дозволить економити від $2 млн до $3 млн на кожному літаку 787 Dreamliner", - пише Reuters.

Як зазначається, міцні і легкі титанові деталі у виробництві обходяться набагато дорожче за алюмінієві. З $256 млн вартості 787 Dreamliner $17 млн йде саме на виробництво титанових деталей. Але зараз настав той момент, коли 3D-друк виявляється дешевше традиційного промислового виробництва. Підписання договору між Boeing і Norsk Titanium AS каже відразу про дві речі: виробник літаків націлений на підвищення їх рентабельності, а визнання друку металевих деталей неухильно зростає.

Boeing намагається заощадити саме на 787, тому що ця модель потребує набагато більше металу порівняно з іншими. Фюзеляж і крила літака робляться з вуглецевого волокна. Враховуючи, що в рік Boeing виробляє 144 таких літаки, економія зможе сягати $430 млн.

Norsk більше року працювала c Boeing, щоб розробити і затвердити друковані деталі. Після їх сертифікувало Федеральне агентство цивільної авіації США. На даний момент властивості 4 деталей затверджені агентством і дозволені для експлуатації.

У Norsk розраховують, що до кінця року агентство сертифікує не просто деталі, а матеріали і технологію. Це дасть можливість друкувати тисячі різних деталей для літаків без узгодження. Це заощадить час і мільйони на виробництві кожного літака.

Згідно з прогнозом міжнародної консалтингової компанії Boston Consulting Group (BCG), світовий ринок 3D-друку до 2020 року становитиме $15 млрд проти нинішніх $5 млрд, а до 2035 року зросте до $350 млрд — в 70 разів.

Фото: EAST NEWS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-