Створили

Створили "штучне сонце" потужністю у 10 тисяч разів більше природного світла

Укрінформ
Німецькі вчені створили «найбільше у світі штучне сонце» — джерело інтенсивного світла, за допомогою якого планується виробляти екологічно чисте паливо.

Про це повідомляє Вікна Одеса з посиланням на The Guardian.

Експеримент з «прожекторами» проводиться в Німецькому аерокосмічному центрі в 50 кілометрах від Кельна.

Там вчені розмістили установку, що складається з 149 прожекторів, що здатна генерувати світло, чия інтенсивність у 10 тисяч разів більше природного освітлення. Якщо направити всі лампи в одну точку, температура там сягне 3,5 тисячі градусів Цельсія.

«Якби ви увійшли в кімнату, коли лампа включена, ви б згоріли», — коментує один з директорів центру Бернар Хоффшмидт (Bernard Hoffschmidt)

Основна мета експерименту — розробити оптимальний спосіб отримання великих обсягів сонячної енергії, достатніх для отримання водневого палива.

За допомогою ламп вчені хочуть виділяти водень з водяної пари, який згодом може бути використаний в якості палива для літаків і автомобілів. Як пояснюють автори проекту, в даний момент людство шукає альтернативні види палива, які не будуть виділяти вуглекислий газ і забруднювати повітря. Водень є одним з можливих варіантів такого палива. Однак для того щоб забезпечити ним все людство, необхідно переробляти мільярди тонн води, що вимагатиме величезних енерговитрат.

Для отримання такої енергії в майбутньому будуть застосовуватись «штучні сонця», вважають вчені. Ці агрегати за чотири години роботи витрачають стільки ж електрики, скільки чотири середньостатистичних людини на рік. Однак на їх основі німецькі дослідники розраховують створити таку схему, яка для виробництва водню дозволить використовувати сонячне світло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-