На Харківщині за незаконним вирубуванням ялинок слідкує дрон

На Харківщині за незаконним вирубуванням ялинок слідкує дрон

Укрінформ
Попереджати незаконне вирубування хвойних насаджень у лісгоспі "Жовтневий" Харківської області допомагає квадрокоптер.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор лісгоспу Руслан Чагаровський.

"Угіддя лісгоспу мають протяжність майже 170 км, пішки не обійдеш. Тому на допомогу звичному патрулюванню території на позашляховиках ми додали повітряний патруль: дрон. Придбали його - він коштує більше 40 тис. грн - за рахунок прибутку. Дрон здатний розвинути швидкість до 70 км за годину, при цьому здійснює огляд ділянки в 3,5 км з висоти до 500 м. Вигляд зверху фіксується на відео і передається на пульт, що дозволяє операторові тут же вживати заходи щодо припинення незаконного вирубування", - відзначив Чагаровський.

За його словами, такий відеоматеріал служить речовим доказом для судового переслідування порушників: "Їм загрожують штрафи до півтисячі гривень".

За словами в.о. начальника Головного управління лісового і мисливського господарства Харківської області Олександра Попова, досвід лісгоспу "Жовтневий" по застосуванню нових технологій в охороні лісу схвалено на семінарі працівників лісгоспів Харківської, Сумської і Полтавської областей, що відбувся в Нововодолазькому районі Харківщини.

"Лісоводів зацікавив і інший - госпрозрахунковий - досвід лісгоспу "Жовтневий". Тут створена ділянка переробки деревних залишків, які раніше просто спалювалися на лісосіках. Зараз продукцію ділянки продають місцевим котельним", - додав Попов.

Що стосується новорічної тематики, то, стало відомо, в лісгоспах Харківщини заготовлять до 50 тис. хвойних дерев, причому ціна ялинки або сосни в лісгоспі - від 50 грн за деревце заввишки 1-1,5 метра, що втричі дешевше, ніж на ялинкових базарах у Харкові.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у Харківській області діє 11 лісгоспів. Лісові угіддя займають більше 300 тис. га, у тому числі, лісорозсадники - більше 600 га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-